YP spørger:

Hvad gør man, hvis el-kørestolen går i stykker under ferie i udlandet?

Kommunen giver ikke rigtig svar på det, og Zealand care heller ikke…

Har I et tip om, hvem man kan kontakte (jeg skal til Tyskland)? Og hvordan det foregår?

Hvis el-kørestolen går i stykker

Svar fra Anna le Dous

De gange, min kørestol har været i stykker (pga. flyskade), har jeg kontaktet kørestolsfirmaet. De har guidet mig igennem telefonen, hvis det var noget, som vi selv kunne ordne. Eller også har de sendt reservedele til dér, hvor jeg var, og så har jeg opsøgt en mekaniker / elektriker på stedet.

Jeg har altid en ekstra manuel kørestol med, som kan bruges kortvarigt i en nødsituation. Jeg ville synes, det var for usikkert kun at rejse med el-kørestol.

Men nu er Tyskland jo ikke noget u-land, så jeg tænker, at man nok skal kunne få den repareret et sted. Og hvis ikke, er der heldigvis ikke så langt hjem…

Svar fra Rasmus Dissing Nielsen

Jeg kan desværre ikke komme med et klart svar, da der, så vidt jeg ved, ikke er nogle overordnede retningslinjer på området. Så det er op til den enkelte kommune samt sagsbehandlerens villighed til at finde en løsning.

Personligt har jeg kun oplevet det én gang. Heldigvis kunne kørestolen godt køre, men ryglænets motor var gået i stykker i en meget uhensigtsmæssig position.

For min kommune (København) var det et krav, at faktureringen for reparationen gik igennem det danske kørestolsfirma, som også var villig til denne løsning. Det ville den lokale reparatør i Australien, hvor jeg var på ferie, ikke være med til. Så da problemet ikke var større, fik jeg med telefonisk hjælp fra min danske kørestolsreparatør manuelt placeret ryglænet i en brugbar position. Og da problemet ikke var større, valgte jeg herefter at vente med at løse problemet, til jeg kom hjem. Især fordi tidsforskellen besværliggjorde koordineringen mellem kommunen, en danske reparatør og den australske reparatør.

Jeg har dog lige rejst med en ven, der også bruger el-kørestol, hvor kommunen (Aarhus) var forstående over for situationen og godkendte en reparation hos en lokal reparatør.

Som du næsten kan forstå, er der ikke er et klart svar på dit spørgsmål, da det desværre afhænger af velvilligheden fra din kommune.