Noah Moyes spørger:

Har I problemer med, at de ødelægger jeres el-kørestol, når I flyver? Det har jeg oplevet.

Svar om at medbringe el-stol på fly

Svar fra Aina Budde

Jeg tror,  det kommer meget an på, hvilket selskab man flyver med, og om hvor forsigtige de behandler ens kørestol.

Jeg drejer joysticket ind over sædet og har også før taget nakkestøtten af og lagt i sædet – og tapet det fast. Men jeg fik at vide af dem, som tager sig af stolen, at den ville få sin egen kasse, så det ikke længere er nødvendigt at tage dele af. Men jeg vil stadig gøre det. Alt det, som stikker ud eller er skrøbeligt, vil jeg tage af og tape fast på sædet.

Jeg har vist en enkelt gang oplevet, at stolen havde mistet en lille dims. Men det er dog 5 år siden, og jeg har ikke oplevet problemer siden.

Men for en sikkerheds skyld kan du forhøre selskabet om, hvordan kørestolen fragtes og på den måde måske få en ide om, hvor meget du skal “sikre” stolen.

Svar fra Rasmus Dissing Nielsen

Jeg har mange gange tidligere oplevet, at stolen har været smadret i forbindelse med flyvninger, dog har det i mit tilfælde altid været mindre skader. Men det er altid en risiko, når man overlader kørestolen til andre.

Heldigvis er det ikke noget, jeg oplever så meget mere. Men jeg tager også mine forholdsregler for at begrænse sandsynligheden for, at kørestolen bliver udsat for situationer, der kan forvolde skader på den.

Jeg har to vigtige råd, der kan mindske risikoen for, at din kørestol bliver skadet ved en flyrejse:

1: Det er altid vigtigt at pakke stolen så meget sammen som muligt, tage let bøjelige dele af eller pak dem godt ind. Sørg for at fx. joystick, nakkestøtte og benstøtter er pakket godt ind eller afmonteret, så de ikke enten ryger af eller bliver knækket.

2: Det andet og måske vigtigste råd er, at du altid skal tage din kørestol med hele vejen til gaten og ligeledes få den ved gaten, når du lander igen. På den måde undgår du, at kørestolen sendes igennem hele baggage-håndteringssystemet i lufthavnen. Når du afleverer og modtager din kørestol ved gaten, så er der langt færre led, som kørestolen skal igennem, før den ender i flyets lastrum. Derudover er det tit de folk, der hjælper dig om bord og af flyet, der sørger for, at stolen kommer ned til lastrummet. Derved undgår du også, at værdifuld information om, hvordan din stol skal håndteres, går tabt.

Det sker ofte, at lufthavnspersonalet, der skal checke dig ind, siger, at det ikke kan lade sig gøre. Men der er det vigtigt at holde fast i, at det er nødvendigt.

Personligt begrunder jeg det altid med, at det er hårdt at skulle sidde i et flysæde i forvejen, og hvis der så skal lægges et par timer ekstra oveni uden sin egen kørestol, bliver det for meget. Som regel får jeg altid min vilje. Det er kun sket én gang de sidste 5-6 år, at jeg ikke har kunnet få lov at tage kørestolen med til gaten.