Bente spørger:

Vi rejser lidt i Europa. (Fly og bil)
Jeg har SMA3 og er kørestolsbruger. Min mand rejser sammen med mig og hjælper. Det går rigtig fint. Men hvis uheldet er ude, er vore rejseforsikringer så gode nok?

Vi har rejseforsikring sammen med vores familieforsikring i ALKA, og vi overholder selvfølgelig de regler, der er med hensyn til akut opstået sygdom osv.

Jeg tænker altid, hvad sker der, hvis min mand brækker en arm eller bliver syg på rejsen, så han ikke kan hjælpe? Jeg kan ikke rejse mig fra seng, stol eller toilet. Forsikringen dækker vel ikke, så vi kan komme hjem, hvor vi kan klare os selv? Hvordan sikrer I jer bedst?

Svar om rejseforsikring

Svar fra Anna le Dous

En helt almindelig rejseforsikring er god nok. Man skal bare huske, at man skal have en forhåndsgodkendelse, hvis man har været indlagt, eller hvis der er sket ændringer i ens sygdomstilstand indenfor de sidste to måneder inden afrejse.

Hvis din mand hjælper dig uden at være ansat som hjælper, dækker forsikringen kun hans sygdom – ikke dit behov for hjælp. Hvis din mand derimod er ansat som hjælper for dig, vil en erhvervsrejseforsikring dække de udgifter, der er, ved at en anden person hurtigst muligt rejser derhen, hvor du er.

Jeg kender udmærket følelsen af, at man er fuldstændig afhængig af et andet menneske, og hvad gør man lige, hvis vedkommende bliver syg?

Jeg har mange gange haft tanken: “Hvad nu hvis…” Enkelte gange har jeg derfor lavet aftaler med hjælpere/personer derhjemme om, at de har holdt sig på “standby”, hvis uheldet skulle være ude. Men det vigtigste er at holde “risiko” og “sandsynlighed” op imod hinanden, for tanker om alt, hvad der kan gå galt, kan være irrationelle og hurtigt overskygge i så høj grad, at resultatet bliver, at man slet ikke kommer afsted.

Jeg har efterhånden lært mig selv at abstrahere fra de tanker og affinde mig med risikoen. Man kan ikke sikre sig imod alt – heldigvis – for så ville det være kedeligt at rejse. Man må altid afveje en risiko for, at noget ikke går som forventet, med gevinsten, hvis alt går godt.

 

Svar fra Aina Budde

Jeg har tidligere oplevet sygdom, da min ekskæreste blev syg på en ferie, og vi begge derfor havde 2 dage på værelset, da jeg havde brug for hans hjælp. I det tilfælde erstattede forsikringen faktisk for tabte feriedage for os begge, hvilket jeg synes var vildt nok. Kan desværre ikke huske, hvem vi havde som forsikring dengang, da det er 9 år siden. Jeg ved ikke, om de også ville hjælpe med fly hjem.

Jeg har selv prøvet at blive syg på en ferie og indlagt i 2017. Da var jeg forsikret under Europæiske, og det gik ikke så godt. De ville ikke dække, da de ikke tog udgangspunkt i min personlige sygdomshistorik, men vurderede alle respiratorbrugere ens i forhold til lungebetændelse.

Hvis jeg stod i din situation, ville jeg personligt kontakte mit forsikringsselskab og spørge direkte ift. din mand.