MB spørger:

Jeg er kvinde og sidder i en stor tung el-kørestol. Jeg har tidligere rejst meget, men da min sygdom har taget uhyggeligt meget af min muskelkraft 😉 på det sidste, må jeg tilstå, at jeg ikke længere tør rejse. Men jeg blev både opmuntret og udfordret, da jeg læste om paneldeltagernes erfaringer. Så måske er der alligevel håb for mig?

Der er et problem, som jeg synes paneldeltagerne går uden om, nemlig det meget lavpraktiske at finde et toilet, man (især kvinder) kan bruge. Vi kvinder kan jo iføre os en stor ble til et par skvæt urin, men hvad med de alvorligere sager? Mænd har det som bekendt lidt lettere, men også de har vel også af og til brug for at skaffe sig af med det, der er lidt større end bare vand, som kan aftappes fra det meget praktiske organ, de er udstyret med.

Når man har behov for lift

Hvad gør man, hvis man ikke kan stå på benene, ikke engang kan bruge de såkaldte handicaptoiletter, som er forsynet med armstøtter? Hvis man med andre ord har behov for en lift – eller evt. en meget stærk mand, der kan bære én til og fra seng og toilet? Men da jeg ikke er et lille fnug, og ikke vil udsætte min rejseledsager for at få rygskader, nøjes jeg med at spørge: Hvor finder man et hotel, der har loftlift eller lign.?

Når selv paneldeltagerne viger tilbage fra at berøre dette problem, som vel er det altoverskyggende for mange med svære funktionsnedsættelser, kommer jeg til at tænke på en passage i Maria Marcus’ bog Dame med stol. Maria Marcus viger ikke tilbage for at skrive om tabuer, så som ”Det man ikke snakker om” (sex og handicap), for ikke at tale om ”Det man slet ikke snakker om”: ”Det handler om det, der med et klinisk udtryk hedder blære-tarm-funktionen, eller til nød urinalt og fækalt. På dansk: Pis og lort, tisse og skide”. Hun har så evigt ret i, at det taler man slet ikke om! Selv læger tør ofte ikke forholde sig til dette enorme problem for mennesker med handicap.

At rejse i Mexico

Jeg har spurgt generelt: hvor finder man et hotel med loftlift? Men mere specifikt vil jeg spørge Anna le Dous: hvordan klarede du at rejse i Mexico? Findes der hoteller med loftlift? Eller kunne din hjælper bære dig? Eller kan du trods alt stå på benene og måske endda gå et par skridt? Jeg har rejst meget i Mexico, da jeg stadig kunne gå et par skridt med to stokke. Jeg er vild med Mexico, som jeg har besøgt mindst 10 gange, og hvor jeg har mange venner. Men landet er bestemt ikke handicapvenligt! Og man kan ikke stole på, at man får et ærligt svar, hvis man forhører sig i forvejen, om et hotel er handicapvenligt. Svaret er helt forudsigeligt: “Si, si”. Derfor indrømmer jeg, at jeg ikke tør rejse der mere – med mindre du eller andre paneldeltagere kan give mig et godt råd til, hvordan jeg klarer mit største problem med at rejse!

Om toiletbesøg - og Mexico

Svar fra Anna le Dous

Jeg tror nu ikke, at det er bevidst, hvis rejsepanelet går udenom spørgsmål om handicaptoiletter. Vi har bl.a. svaret på, hvad man gør, hvis man skal på toilettet ombord på fly. Men det er fint, at du spørger, for det er et stort problem for mange. For mig er problemet størst ombord på flyet, fordi jeg ved, at det er udelukket for mig at komme på toilettet dér – og så kan en 12-timers flyvetur altså være meget lang…

Jeg kender desværre ingen hoteller med loftlift. Men jeg tror ikke, at jeg helt har forstået, hvorfor det skal være loftlift? Der er til gengæld masser af hoteller, hvor man sagtens kan bruge en gulvlift – også i Mexico. Det kræver lidt ekstra research, at finde frem til hoteller, der har badeværelse med plads til gulvlift, men jeg vil bestemt mene, at de findes overalt i verden. Jeg kan nemt løftes, så for mig er problemet ikke så stort. Men jeg har alligevel behov for et toilet med meget plads, så jeg kan komme ud på badeværelset med den elektriske kørestol. Hvis man kan komme ud på badeværelset med en el-kørestol, så kan man i de fleste tilfælde også med en gulvlift, tænker jeg.

Er det nu også handicaptilgængeligt?

Jeg kender godt det med, at man ikke kan regne med, at man får et ærligt svar, når man spørger om noget er handicaptilgængeligt. Derfor undersøger jeg altid selv så meget, jeg kan. F.eks. kontakter jeg hotellerne direkte for at være sikker på, at de opfylder mine behov. Hvis man vil være 100% sikker på, at de oplysninger, man får, er rigtige, kan man bede hotellet om at sende et billede af værelset/badeværelset. For mig betyder det f.eks. noget, hvor i rummet toilettet er placeret (om der er en væg ved siden af) – det kan være svært at få et svar på uden at se et billede af rummet.

Når jeg booker hoteller, laver jeg ofte en refunderbar reservation, således at jeg kan annullere reservationen uden omkostninger, hvis jeg efter at have kontaktet hotellet vurderer, at det ikke er et sted, jeg kan bo. Jeg har også været ude for at ankomme til et hotel, som jeg ikke kunne bruge, f.eks. fordi jeg ikke kunne komme på toilettet, og så har jeg været nødt til hurtigt at finde noget andet i nærheden.

Min rejse til Mexico

Da jeg var i Mexico, var det en rejse, jeg havde købt igennem rejsebureauet, Nyhavn rejser. Alle spørgsmål til hotellernes tilgængelighed gik derfor igennem konsulenten fra Nyhavn rejser. Hvis forholdene ikke var som lovet, var det rejsebureauets ansvar at finde noget andet til mig. Det skete også i Merida, at de måtte gøre det pga. for dårlig tilgængelighed. Jeg var i Mexico City, Oaxaca, Merida og Cancun – og jeg havde en fantastisk tur. Mexico er et af de lande i verden, jeg godt kunne tænke mig at tage til igen. 🙂

Et tillægsspørgsmål:

Er en gulvlift det samme som en rejselift? Jeg ser, at en sådan kan lejes hos Rehab-Service. Findes der andre typer? Kan man have en sådan med på flyet?

Har nogen af jer praktisk erfaring med at rejse med en gulvlift / rejselift? Den må vel kræve temmelig megen plads?

Om rejselift

Svar fra Anna le Dous

Der findes flere forskellige typer lifte. Den jeg havde i tankerne, var denne:  Og ja, på flyet bliver den checket ind og kommer i lastrummet, ligesom kørestolen.

Jeg har ikke selv erfaring med at bruge gulvlift / rejselift. Men jeg har rejst flere gange sammen med min veninde, som også har muskelsvind. Vi har været både i Norge, Finland, Tyskland, Holland og Belgien sammen. Min veninde har også været i USA flere gange (dog ikke i Mexico). Hun er helt afhængig af gulvlift, når hun rejser.

En gulvlift / rejselift kræver nu ikke specielt meget plads. Man kan jo få nogle modeller, som kan klappes helt sammen – det vil jeg nok anbefale. Hvis man har en sammenklappelig gulvlift, er den lettere at have i en bil, når man ankommer.

Det kræver selvfølgelig lidt plads på et badeværelse, hvis der både skal være plads til el-stol, lift og hjælper, men de fleste “standard” handicaptoiletter er store nok.

To vigtige forhold

Der er to ting, man bør sikre sig, inden man rejser:

1: om der er plads under sengen, til at liften kan køre under.

2: om der er gulvtæppe, som det kan være svært at køre på med en gulvlift.

Svar fra Rasmus Dissing Nielsen

Personligt har jeg ikke umiddelbart den store erfaring i at rejse med transportabel lift, da jeg ikke bruger sådan en. Men jeg ved, at folk normalt bare får den checket ind ved stor baggage i lufthavnen.

Det er selvfølgelig et lidt større arbejde at rejse med sådan en, da den fylder en del ekstra, når man fx. skal til og fra lufthavnen.