Mikael spørger:

Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvordan det foregår at rejse med fly som el-kørestolsbruger til fx. USA? Hvordan man kommer ud og ind af flyveren? Hvordan med at komme på toilet? Og hvordan man bliver placeret/sidder?

Svar om praktiske forhold ved flyrejser med el-kørestol

Svar fra Anna le Dous

Jeg plejer at aflevere den elektriske kørestol i check-in og bruge min egen manuelle kørestol fra check-in til gaten. Dog kom jeg i forgårs hjem fra Qatar, hvor jeg for første gang tog el-kørestolen med helt ud til gaten, hvorfra den blev lastet. For mig er det meget vigtigt, at jeg får min egen kørestol, når jeg lander – ligegyldigt om elektrisk eller manuel – fordi jeg ikke kan sidde i en lufthavnskørestol, som ikke er specialtilpasset.

Jeg tror, at det i nogle lufthavne er hurtigere/lettere at få en manuel kørestol op til flydøren end en elektrisk, hvorfor jeg gætter på, at risikoen for, at det “smutter” at få min egen kørestol op til flydøren, er mindre, når jeg bruger manuel kørestol. Men det er teori – der er muligvis mange andre ting, som spiller ind, for om det lykkes at få egen kørestol op til flydøren efter landing. Jeg tror, at jeg fremover vil forsøge at få den elektriske med til gaten, for det har uden tvivl mange fordele.

Hvis man bestiller assistance, kommer Falck (eller det, der svarer til Falck i udlandet) og løfter ind/ud af flyet. De medbringer en meget smal stol, som kan køre ned igennem de smalle flyrækker. Denne smalle stol kan man også bruge til at komme ud på toilettet – men der er ikke meget plads, så det kræver, at man er ret selvhjulpen. For mig er det udelukket at komme på toilettet i et fly. Hvor man bliver placeret er helt forskelligt. Ofte kan man selv vælge flysæder ved at gå ind på flyselskabets hjemmeside.