Richard Volander spørger:

Jeg kunne godt tænke mig nogle gode rejseideer til en rejse til udlandet. Jeg har både en elektrisk og manuel kørestol. Jeg vil naturligvis helst have den elektriske kørestol med. Hvordan får jeg den med flyet, og hvor skal jeg i givet fald sidde i flyet? Kan man komme på toilettet?

Det eneste, jeg i dagligdagen får hjælp til, er at komme i seng om aftenen og til at hjælpe mig op om morgenen. Hvordan klarer jeg det på sådan en tur?

Jeg bruger en toilet- og badestol, når jeg skal på toilettet og i bad. Har man sådan en toilet- og badestol i en evt. handicap lejlighed?

Når jeg skal fra den manuelle kørestol til den elektriske, bruger jeg et glidebræt. Kan I evt. foreslå andre metoder?

Svar om rejser i el-kørestol

Svar fra Anna le Dous

Den elektriske kørestol kan du sagtens tage med på fly. Flyselskabet skal bare informeres i forvejen. Hvor du skal sidde i flyet, afhænger af flyselskabet. Om man kan komme på toilettet, tror jeg, afhænger af, hvor handicappet man er. Jeg kan ikke komme på toilettet. Men hvis man kan forflytte sig selv og evt. kan stå lidt, tror jeg godt, man kan.

Hvis du ikke har en hjælper / ven / kæreste eller lignende, som kan hjælpe dig i seng om aftenen og op om morgenen, kan du jo kun bo et sted, hvor sådan en hjælp stilles til rådighed. Det eneste sted, som jeg kender, hvor man kan købe hjælp, er på Hotel Mar y Sol på Tenerife.  (Jeg har dog aldrig selv været der.)

Toilet- badestol kan desuden også lejes på dette sted. Ellers kan toilet- badestol også tages med på flyet.

Hvis du mangler andre forslag til, feriesteder, hvor der kan købes hjælp/lejes hjælpemidler, vil jeg foreslå, at du kontakter firmaet Handitours.

Svar fra Rasmus Dissing Nielsen

Hej Richard,

Lad os først se på første del af dit spørgsmål, der vedrører flyrejsen.

Det er intet problem at have el-kørestolen med på flyrejsen. Der kan dog være problemer på de mindste fly, men det gælder mest indenrigsflyvninger, så det er ikke et problem i dette tilfælde.

Når du bestiller rejsen, skal du oplyse rejseselskabet eller flyselskabet, alt efter om du har købt en pakkerejse eller selv har købt flybilletterne, om, at du skal medbringe en el-kørestol samt om behovet for hjælp til at komme ombord og af flyet. For nogle selskaber kan det bestilles på deres hjemmeside, og for andre skal du ringe til deres kundeservice. Men er du i tvivl kan du altid ringe og sikre dig, at du får den rigtige hjælp.

På nogle fly er der særlige sæder, som de foretrækker at placere folk med handicap på. De er ikke som sådan noget særligt, men de er bare placeret bedre i forhold til at komme ind på og i forhold til indgangen og toilettet.

Toilet på fly

Det leder mig til spørgsmålet om, hvor vidt man kan komme på toilettet på flyet. Svaret er både ja og nej. Det kommer helt an på, hvilket fly og hvor mobil du er. Personligt er jeg ikke selv i stand til at stå eller gå, men kan tåle, at der bliver hevet og flået i mig.

For mig har det kun været nødvendigt én gang, hvor det heldigvis også kunne lade sig gøre. Det er typisk på de nyere og større fly, hvor der er en slags handicaptoiletter. Det er ikke handicaptoiletter, som vi kender dem fra landjorden, men mere nogle lidt anderledes toiletter end de typiske fly-toiletter. Det er typisk toiletter, hvor de kan slå to toiletter sammen, eller hvor de kan flytte nogle vægge rundt, så toilettet gør brug af gangarealet ude for toilettet.

For at komme ud til toilettet har de på de pågældende fly en såkaldt Islechair, som er en speciel smal kørestol, de også bruger til at få dig ind og ud af flyet. Med den bliver du rullet fra dit sæde og ud på toilettet.

Hjælpere og handicapværelser

Med hensyn til dit spørgsmål om hjælp vil mit svar umiddelbart være, at du nok har behov for at have en hjælper med på ferien. Nu ved jeg ikke, hvordan du modtager hjælp i hverdagen, men det er jo i udgangspunktet ikke muligt at få hjemmepleje i udlandet. Der er dog enkelte firmaer, der specialiserer sig i rejser for mennesker med handicap, som på nogle rejsemål kan tilbyde en form for hjemmehjælpsservice.

I forhold til lejligheden er der som tidligere nævnt flere firmaer, der specialiserer sig i rejser for mennesker med handicap. De kan ofte tilbyde alle de nødvendige hjælpemidler. Men der er også flere lokale firmaer, der på de forskellige destinationer tilbyder leje af hjælpemidler. Dertil har flere og flere hoteller deciderede handicapværelser, som har badestol og lign. Men det er altid en god idé at forhøre sig i god tid inden bestilling af rejsen.

Personligt bruger jeg selv glidebræt, når jeg rejser, så jeg har ikke umiddelbart andre forslag eller andre metoder, jeg kan anbefale.

Jeg håber det nogenlunde besvarede dit spørgsmål.

God rejselyst!

Med venlig hilsen
Rasmus