”Wir haben Bingo…..” drøner ud af højttalerne, da alle deltagere i ugens familielejr på Musholm kommer ind i multihallen til den første ryste-sammen aktivitet.

Med Richard Ragnvald på storskærmen er stemningen lagt til to timers utraditionel Bingo, hvor deltagerne selv skal hjælpe med at finde numrene til bingopladen. Og mange – både børn med muskelsvind, deres søskende og forældre – bliver sat i sving med forskellige opgaver, som skal ende med det næste tal på bingopladen.

Merrild sponserer familieugen

I denne uge er det tid til den årlige aktive familieuge for familier med børn med muskelsvind i alderen 7-11 år. Ugen arrangeres af Muskelsvindfonden med Merrild som sponsor for andet år i træk, og 17 familier bestående af i alt 89 personer har i år tilmeldt sig.

”Det er godt at møde andre, som er i samme situation og finde ud af, at man ikke er den eneste, der har det sådan. Her er nogle at sparre med og høre, hvad de har gjort, og hvilke hjælpemidler de har. Det hjælper gevaldigt,” siger Jeanette Andersen, der sammen med familien er med for første gang. Hendes søn Kevin på 9 år har glædet sig rigtig meget til at komme på familielejr og møde de andre.

Et fristed for børn og voksne

Pia og Alexander Naamansen nyder at være sammen med andre i samme situation. Foto: Jens Wognsen

Alexander på ti år er på familielejren for 2. gang og synes, det er dejligt at møde nye mennesker, men også at være sammen med nogle han kender fra tidligere. Og så nyder både han og hans mor, Pia Naamansen, at han kan færdes på egen hånd i sin kørestol.

”Det er et fristed, hvor vi kan slappe af, og jeg er ikke nervøs for, hvor han er, eller hvad han laver, for han kender stedet og kan komme rundt allevegne,” siger Pia Naamansen.

Netværk ruster børnene

Målet med aktiv familieuge er netop at være med til at skabe netværk mellem forældre og mellem børn med muskelsvind. Erfaringen viser, at jo tidligere i livet børn oplever styrken ved fællesskab og får etableret netværk og venskaber, jo bedre er de til at tackle udfordringerne i ungdoms- og voksenlivet.

Derfor handler ugens program om både at lave fælles familieaktiviteter og aktiviteter hver for sig. På den måde kan det være med til at ruste børnene til et selvstændigt og aktivt liv, mens forældre kan ”øve” sig i at give slip på børnene og opleve, at de faktisk er i stand til at klare mange ting på egen hånd eller med hjælp fra andre end forældrene.

Resten af ugens program byder på rumtema for børnene, hvor de bl.a. skal til månen i de rumfartøjer, de får bygget i løbet af ugen. De voksne skal sejle kajak, dyrke forskellige former for yoga, lave teambuilding-øvelser, spille brætspil og deltage i ”kosmisk ølsmagning”.

Forældre- og børnedilemmaer i monopolet

For begge grupper er der også planlagt en variant af ”Mads og monopolet” senere på ugen, hvor det er henholdsvis forældrenes og børnenes egne dilemmaer, der skal diskuteres i hvert sit forum.

Aktiv familieuge slutter lørdag den 14. juli 2018.

Foto: Jens Wognsen