13-årige Johan Lauritsen er en af de 27 unge med muskelsvind, der i denne uge er med på Muskelsvindfondens sommerlejr i Faaborg.

Johan Lauritsen. Foto: Lars Mikkelsen
Johan Lauritsen. Foto: Lars Mikkelsen

Lejren er for unge med muskelsvind i alderen 12-14 år, og langt hovedparten er drenge. I løbet af denne uge er de blevet udfordret med oplevelser, de måske aldrig har prøvet før – og samtidig har de haft mulighed for at hygge sig, skabe venskaber, lave sjov og især være sammen med andre, der er i samme situation som dem selv.
På programmet har bl.a. være en fisketur på Faaborg Havn, hvor Fyens Stiftstidende fangede Johan Lauritsen med fiskestangen i hånden og en hornfisk på krogen. Hornfisken nåede dog at hoppe af krogen, før den blev hevet i land – til stor ærgrelse for Johan og hans hjælper. Men fisketuren var dog spændende alligevel, og Johan elsker at være aktiv.
Til Fyens Stiftstidende fortæller han, at han godt kan lide at være på Muskelsvindfondens sommerlejre, fordi han ikke føler sig speciel, når han er sammen med andre, der også har muskelsvind. Og de behøver ikke snakke om sygdom.
Ud over fisketuren lød programmet for ugen på en tur i svævefly arrangeret i samarbejde med Fyns Svæveflyvning i Broby, og i morgen skal de unge udfordres i paintball-skydning og teambuilding på Comaco-centret i Ørbæk.

Sommerlejr siden 1983
Muskelsvindfonden har siden 1983 arrangeret sommerlejre for børn og unge med muskelsvind. Målet er, at børnene og de unge skal støttes i at få et aktivt liv, de skal udfordres og prøve ting, de måske ikke får mulighed for til hverdag. De fleste børn og unge med muskelsvind er inkluderet på en almindelig skole, hvor de er den eneste, der har et handicap. Derfor er det en anderledes oplevelse at være sammen med andre, der også har et handicap, og hvor alle aktiviteter er tilpasset, så alle kan være med, uanset om de sidder i kørestol eller er dårligt gående.

Gode råd
Muskelsvindfonden har nogle gode råd til, hvordan børn og unge med muskelsvind kan få et aktiv liv:

  • Børnene skal bl.a. indgå i forskellige fællesskaber, hvor de kan møde ligesindede, og hvor der er taget hensyn til deres handicap, f.eks. gennem Muskelsvindfonden, i en el-hockeyklub m.m.
  • De skal helst begynde så tidligt som muligt, så netværket er etableret, inden de bliver teenagere og får sværere rent fysisk ved at følge med
  • Forældre skal ikke pakke deres børn ind i vat, men lære at give slip og stole på, at børnene kan klare mange ting
  • Eventuelle hjælpere skal passe på, at de ikke overtager ansvaret for de ting, børnene skal gøre. Børnene skal selv lære at sætte ord på det, de gerne vil have hjælp til.

Se også artiklen i Fyens Stiftstidende