Sommerens store arrangementer er alle vel overstået, og i denne tid evalueres der på livet løs på Kongsvang Allé. I år havde både boderne på Roskilde Festival, Cirkus Summarum og ikke mindst Grøn Koncert fået en saltvandsindsprøjtning i forhold til budskabskommunikationen. Men hjalp det så noget?

Skilte, bannere, historier på både de sociale og i de traditionelle medier, t-shirts og tatoveringer. Ja, sågar papiret omkring de burgere, der blev solgt, var alle en del af Muskelsvindfondens budskabskommunikation i år. Fra mange sider har det lydt, at der ikke nogensinde har været så meget fokus på at fortælle om, hvad overskuddet fra vores indsamlingsaktiviteter er gået til, samt at kommunikere visionen om ‘Plads til forskelle’.

På Grøn Koncert havde Muskelsvindfonden igen i år et dedikeret ‘Plads til forskelle’-telt, hvor gæsterne både kunne prøve formålsrelaterede aktiviteter, og også bare få en god snak og syn for sagen:
– Vi er tre i boden, der har muskelsvind, og det sender et ret fint signal, at folk kan komme herud og ”kigge på aberne”, hvis man kan sige det sådan. At de kan se, at det faktisk ikke er så farligt, som mange går og tror. Se at det er helt almindelige mennesker, man har med at gøre, selvom man har muskelsvind, fortæller sektionschef for teltet, Camilla Boel Nielsen.

Ambassadører blandt frivillige og artister
Det har tilsyneladende virket positivt hele vejen rundt. Både publikums lyst til at handle var i top, de frivilliges vilje til at give en skalle for den gode sag blomstrede, og også internt i organisationen blev det bånd, der hele tiden har eksisteret mellem Muskelsvindfondens kommunikationsafdeling og Indsamlingsafdeling, styrket.

Vi kæmper for, at flere husker, at mennesker med handicap også har meget at byde på, og at det dukker op, hvis du engagerer dig i mennesket, i stedet for at affeje det, når du opdager handicappet. Denne bevægelse prøver vi i disse år at etablere på så mange platforme som muligt, og det var netop tilfældet på årets tre store events. Især to områder har haft fokus:

  • Vi ønskede at påvirke vores frivillige, så de fungerede som et ambassadørkorps for ‘Plads til forskelle’-tanken. Også når de havde lagt uniformen og var tilbage i deres vante rammer.
  • Vi ønskede at støtte op om de initiativer og tanker som vores artister gjorde, der kunne være med til at skabe ‘Plads til forskelle’ for en større målgruppe. Artisterne er ofte meningsdannere, og bliver de ambassadører for ‘Plads til forskelle’-tanken, har de mulighed for at påvirke mange flere, end vi selv ville kan nå ud til.

Frivillighedskontoret melder i år om nogle skønne hold af Crewere, der virkelig tog opgaven på sig, og hvor høj arbejdsmoral, lavere alkoholindtag og en uforandret, massiv kærlighed til hinanden gennemsyrede de tre store arrangementer. Vel og mærke en varme og ømhed for alle – også dem med en diagnose eller anden baggrund.

Blandt kunstnerne meldte flere sig på banen med ønsker og holdninger. Hos Cirkus Summarum stillede instruktør Lotte Svendsen op til interview om inklusionstanken, og gav dermed Muskelsvindfonden rygvind i den debat, som vi kæmper for at få dagsordenen. Læs instruktørens slagkraftige udmeldinger i Muskelkraft nr. 4/2014.
Og på Grøn Koncerts P3 Scene, kunne man for første gang opleve ‘Svindlere’ som en del af et sceneshow, da rapgruppen Suspekt inviterede deres tre ‘Svindlerbitches’ med på scenen under hele koncerttouren.
– Det er jo os, der har vinduet til publikum, og derfor er det vigtigt, at vi bruger det til at fortælle, hvad Grøn Koncert står for, i stedet for bare at stå og lege rockstjerner, forklarede rapperen Orgi-E om Suspekts mangfoldighedsstunt fra scenen. Læs interviewet med gruppen Suspekt her.

Fokus på de sociale medier
Traditionelt ved vi, at publikum til både Grøn Koncert og Cirkus Summarum helst vil have nyheder, der involverer artister og events, men på de sociale medier oplevede vi, at også de historier, der var budskabsbårne, klarede sig rigtig godt. Således var der rigtig god respons, når f.eks. repræsentantsskabsmedlem Jeanette Strøm tonede frem på Grøn Koncerts facebookside, og fortalte om sine udfordringer med muskelsvinddiagnosen Limb Girdle. Ligeledes blev der både smilet og debateret, da Evald Krog på Cirkus Summarums facebookside stillede op som ”Bedstefar med slagside” i en lille historie om formandens forhold til sine børnebørn i forbindelse hans 70-års fødselsdag.

Alt i alt kan vi se tilbage på en sommer, hvor budskabet om ‘Plads til forskelle’ kom ud på græsset og blev vakt til live. Mange gode tanker er skabt og videreudviklet, flere ambassadører er (selv)udnævnt og via de tilgængelige kommunikationskanaler til eventpublikummet, er der etableret et grundlag for, at historier med budskabet i fokus ikke virker malplacerede, men tvært imod støtter op om den store fortælling, der er hele visionen bag Muskelsvindfonden.