Voksenudvalget i Vejle Kommune vedtog 24 marts i år en klart ulovlig kvalitetsstandard for BPA-området. Selv om socialministeren ikke vil sige det direkte, fordi Vejle Kommune henviser til, at der er en tilsynssag ved statsforvaltningen, så siger han det indirekte så klart, at det ikke kan misforstås.

 
I sit svar om Vejles kvalitetsstandard for BPA til Folketingsmedlem Stine Brix (EL) afslutter ministeren, Manu Sareen, med at slå fast: ”Det kan endvidere oplyses, at den udmålte hjælp efter § 96 ifølge vejledningen på området forudsættes at dække borgerens samlede hjælpebehov. Med mindre borgeren selv ønsker det, kan BPA-ordningen ikke kombineres med andre hjælpeforanstaltninger.”

 
Når Vejle Kommune konsekvent nægter borgere over 30 år hjælp til eksempelvis indkøb og madlavning som en del af deres BPA-ordning, er det således hamrende ulovligt. Dels skal ordningen dække borgerens samlede hjælperbehov, og dels er det ikke lovligt, at kommunen henviser til andre hjælperforanstaltninger. Heldigvis får byrådet i Vejle mulighed for at rette op på fadæsen allerede på onsdag, hvor sagen er på dagsordnen på begæring fra SFs Lone Myrhøj. Formanden for Voksenudvalget, Gitte Frederiksen (V), har tidligere afvist kritikken af kommunens kvalitetsstandard. Med det seneste ministersvar er der ikke flere undskyldninger for ikke at følge loven.

 
Det er formanden for Vejle Kommunes handicapråd, Peter Skov Jørgensen, der fangede kommunens ulovligheder og gjorde opmærksom på problemet. Med socialministerens svar i ryggen ser Peter Skov Jørgensen frem til, at byrådet onsdag lovliggør forholdene i kommunens BPA-regler. Muskelsvindfonden rådgiver gerne, hvis Vejle Kommune har svært ved at overskue den komplicerede lovgivning på området.

 
Svar på spørgsmål nr.322 (SOU alm. Del) kan i sin helhed læses her: www.ft.dk/samling/20131/almdel/SOU/spm/322/index.htm