Muskeslvindfonden har mistet en god ven. Natten til onsdag den 18. december gik professor Bent Juhl bort 90 år gammel.

Den tidligere overlæge og professor dr. med., med speciale i anæstesi, huskes måske især af mange af Muskelsvindfondens ældre medlemmer, for hans tid på Respirationscenter Vest, hvor han gjorde en helt uundværlig indsats for retten til respirationsbehandling.

Mens de fleste læger på det tidspunkt fortsat havde den opfattelse, at et liv med respirator ikke er værd at leve, blev Bent Juhl tidligt overbevist af Evald Krogs ide om, at det er god ting at kunne trække vejret. Og i de år, hvor Muskelsvindfonden kæmpede for respirationsbehandling, blev Bent Juhl en uvurderlig støtte.

Bent Juhl og Birgit Steffensen til Muskelsvindfondens jubilæum 2016
Bent Juhl med Birgit Steffensen (forhenværende pensioneret fysioterapeut ved RCFM) til Muskelsvindfondens 45 års jubilæum i 2016.

 

I bogen “Take it away, Evald”, fortæller Evald Krog om, hvordan Bent Juhl blev hans ven i kampen for respirationsbehandling:

“Især de neurologiske overlæger syntes, vi havde nok at slås med. Skulle man belemre os med respiratorer? Det synes de, der var skrækkeligt. Hvis ikke de ville give os det, kunne vi også få en hurtig henfart, så var der kun graven at glæde at sig til. Mit modargument var enkelt: Når man har brug for luft – og hvem har ikke det – er det så ikke bedre, at det er en smule upraktisk at trække vejret, end at man slet ikke kan få det? Samtidig kunne jeg se, at de havde nogle dårlige argumenter. Så jeg brugte pressen, der var ikke den avis, vi ikke havde fat i. Det var guf-stof, fordi det var så langt ude, og det lå på den flade hånd, at deres argumenter gjorde dem til grin. Det endte med, at Bent Juhl blev overbevist om, at vi havde ret. Vi blev endda venner, og sådan kan det jo vende. Det var en fantastisk sejr.”

I disse tider med mere og mere kontrol og formynderi, begrundet i at lægerne jo er ansvarlige for respirationsbehandlingen, er det ikke mindst værd at huske Bent Juhls bemærkning om, at når han sidder på sit kontor i Århus og triller tommelfingre, føler han sig meget ansvarlig.

I 1992 fik Bent Juhl Muskelsvindfondens Handicappris for sin store indsats.

På billedet ses Bent Juhl omringet af en flok drenge ved lejligheden, hvor han modtog Muskelsvindfondens handicappris for hans store arbejde for fonden.
På billedet ses Bent Juhl omringet af en flok drenge ved lejligheden, hvor han modtog Muskelsvindfondens handicappris for hans store arbejde for fonden.

 

I fritiden var Bent Juhl aktiv kunstner. Skabelsen af træskulpturer var hans store passion, hvilken han især dyrkede i sit otium. Her blev det også til flere udstillinger og en enkelt TV-udsendelse.

Privat nåede Bent Juhl i sit lange og rige liv at blive ægtemand, far, svigerfar, bedstefar, oldefar og Ridder af Dannebrog.

Den gamle professor havde både humor, varme og empati. En ægte ven af Muskelsvindfonden var han.

Æret være hans minde.