Jacob Ove Larsen oplevede at blive tvunget til at klistre sin jakke til med gaffatape og tage sin trøje omvendt på, da han skulle se fodbold på udebane. Begge gange for at skjule sit tilhørsforhold, fordi tilgængeligheden på danske stadioner kunne være bedre.

Af Jonas Hundebøll

 

Jacob Ove Larsen
Jacob Ove Larsen

Jacob er 22 år og læser til coach. I sin fritid arbejder han som frivillig i Parken, Danmarks nationalarena, og så er han kæmpe fan af FC København. Det har han været, siden han var 9. Han ser alle hjemmekampe, og så vidt det er muligt, tager han også med til udekampene. Eller sådan var det i hvert fald engang, for en tur til Farum fik ham til at miste lysten. Den. 9. november 2014 var der topopgør i den danske Superliga. FC Nordsjælland skulle hjemme møde FC København i en direkte kamp om 2. pladsen. Termometeret viste lige under 10 grader. For at holde på varmen havde han iført sig hue, halstørklæde, handsker og jakke – gaver, han havde fået som tak for den frivillige indsats i Parken, men også alt sammen med FCK-logo på.

”Jeg glædede mig virkelig til den kamp, for det er sjældent, at FCK spiller udekampe så tæt på, hvor jeg bor.”

Men den dag blev glæden afløst af fortvivlelse og irritation ved indgangen til stadion. På Farum Park er der nemlig kun kørestolspladser ét sted – bag det ene mål sammen med hjemmeholdets mest energiske fans. For at få lov til at komme ind, skulle han smide jakke, hue og halstørklæde.

”Muskelsvind og kulde er som bekendt ikke verdens bedste sammensætning, så jeg prøvede at argumentere mig ud af situationen.”

Til sidst fik han udleveret gaffatape til at klistre på jakken, så det kunne dække logoerne. Og da kampen blev fløjtet i gang, sad Jacob uden hue omgivet af FC Nordsjælland-fans – langt fra ligesindede.

Men det var ikke første gang, Jacob var udsat for sådan en behandling. Engang var han rejst til Slagelse for at se FC København mod det daværende FC Vestsjælland. Det var august, og Jacob ankom iført FCK-trøje, men kørestolspladserne var ligeledes placeret blandt hjemmeholdets fans. Jacob endte derfor med at sidde med sin trøje på vrangen.

”Efter de to episoder har jeg faktisk mistet lysten til at se fodbold på udebane, men det burde jo ikke være sådan.

Jeg føler det meget diskriminerende ikke at kunne se foldbold på lige fod med mennesker uden handicap. Man skulle jo tro, at når vi i Danmark er et af verdens rigeste lande, så kunne vi også i højere grad have råd og vilje til at skabe fuld tilgængelighed for mennesker med handicap.”

 

Klubberne: Problemet er ikke stort nok til investeringer

 

Forelagt Jacobs historie er både FC Nordsjælland og klubbernes brancheforening, Divisionsforeningen, hurtige til at svare. Her bringer vi uddrag af svarene.

Kristoffer Skadhauge, mediechef i FC Nordsjælland:

”Da stadionet blev bygget tilbage i 2000, valgte man at lave plads til kørestolsbrugere ved den ene tribune. Det kan selvfølgelig give lidt udfordringer, når vi får besøg af kørestolsbrugere fra udeholdets fans. De er dog mere end velkomne til stadig at se kampen, men det bliver så fra placeringen på hjemmeholdets tribune, og for ikke at skabe unødvendige problemer, så beder vi om, at man lige tager sin klubtrøje af eller bare tager en anden trøje eller jakke udenover (…).

Vi har tidligere kigget på muligheden for at lave et kørestolsafsnit ved udebaneafsnittet, men det koster mange penge, og behovet er måske 3-4 gange om året. Og da vi stadig har muligheden på hjemmeholdets afsnit, så føler vi, at vi er dækket ind der.”

På spørgsmål om, hvad prisen er for at øge tilgængeligheden lød svaret:

”Jeg kan ikke prisen på stående fod hvad det vil koste at etablere kørestolspladser på udebaneafsnittet. Men, som jeg også beskrev i forrige mail, så mener vi ikke, det er nødvendigt på nuværende tidspunkt, da vi har muligheden et andet sted på stadion. Og selvom der er mange penge i fodbold, så er der også mange udgifter.”

Claus Thomsen, direktør i Divisionsforeningen:
”Det er ikke almindeligt, at der er kørestolspladser i udebaneafsnittet. Det skyldes dels, at der til større kampe, hvor udeholdet har mange tilskuere med, er øgede sikkerhedshensyn og foranstaltninger i netop det afsnit, og dels, at der stort set altid er tale om afsnit med ståpladser, eller at tilskuerne under alle omstændigheder står op i afsnittet. Om det er muligt på forsvarlig og hensigtsmæssig vis at give plads til kørestole i udebaneafsnittet, vil være forskelligt fra kamp til kamp og fra stadion til stadion.”

Redaktionen på Muskelkraft har desuden været i kontakt med DBU for at deres mening om den aktuelle case. De henviser i stedet til divisionsforeningens svar.