Fortalt af Thomas Jørgensen, 34 år
MushWorksh_2015_SorenHolm_7511
Thomas har spillet kørestolsrugby i ét år og er med i talenttruppen til det danske landshold. Thomas har ingen fastlagt diagnose ud over muskelsvind. Foto: Søren Holm / Chili

Det fede ved kørestolsrugby er, at jeg kan bruge min krop på en måde, som ellers ikke er muligt med muskelsvind. Måden, hvorpå jeg mærker ømheden i alle mine muskler, er helt fantastisk, og så har vi et unikt sammenhold på holdet.

Halvanden time før en kamp starter jeg med at gøre mig klar og klæde om. Jeg skal have spillertrøje og handsker på. Først den højre, så den venstre. Så er der taktikmøde, hvor vi snakker om, hvordan kampen skal gribes an.

De danske hold kender vi. Mod Viborg skal jeg passe på René Sloth. Han er deres high-pointer. René er også forholdsvis ny, men han er god. Så det er ham, jeg skal have et øje med, når de er i angreb.

Efter fælles opvarmning lukker jeg mig inde i mig selv. Jeg tager høj musik i ørene. Mit fokus er på at få varmet armene ordentligt op og blive mentalt klar. Jeg sprinter langs væggen af hallen. Kører rundt og tømmer hovedet for alle hverdagens tanker, så jeg til sidst kun har fokus på kampen. Musikken er lige meget. Bare det er noget med gang i.

Spiller for at vinde – koste, hvad det vil

Når dommeren fløjter kampen i gang, er jeg kun inde på banen for én ting. Det er for at vinde. Koste, hvad det vil. At have det sjovt er sekundært. Jeg er stort set villig til at gøre hvad som helst. Selvfølgelig skal man spille efter reglerne, men jeg har ingen problemer med at vælte de andre omkuld, hvis det er det, som skal til.

Vi har et godt tag på Viborg. De bliver meget let frustrerede og kommer nemt op at skændes, og det lukrerer vi på.

Der er lidt amerikansk fodbold over vores sport. Det gælder jo om at stoppe modstanderen, og det gør man så bare ved at køre ind i dem, så de ikke kan score. Når man rammer en kørestol, føles det fantastisk. Det giver et kæmpe adrenalinsus. Det fede er, at man stopper spillet og undgår, at de scorer.

Det, at den anden mand også er handicappet, tænker man ikke over. Man skal bare have fat i bolden. Jeg er jo selv en af dem, som også bliver væltet, for at folk kan stoppe mig.

johu

Fakta om kørestolsrugby
En kamp varer 4 perioder af 8 minutters effektiv spilletid.
Hvert hold har fire spillere på banen af gangen.
Spillerne klassificeres fra 0.5 til 3.5. Jo højere klassificering, jo lavere grad af handicap. Holdene må maksimum have 8 point på banen af gangen.