Det vigtigste vil dog altid være det, der er inde bag indpakningen, mener psykolog

Af Jane W. Schelde

”Kig ud af vinduet. Hvordan ser danskerne generelt ud? Kedelige og praktiske. Det mener i hvert fald mange udenlandske modefolk om danske kvinder. Hvorfor skal kvinder med handicap så være anderledes klædt end de fleste eller forventes at gøre mere ud af sig selv?”

Foto: Stine Asmussen
Foto: Stine Asmussen

Psykolog Bettina Paulsen fra RehabiliteringsCenter for Muskelsvind kan ikke lade være med at drage sammenligningen til danskere generelt, når hun bliver spurgt om betydningen af udseende, når man har et handicap.

Og hun vil godt have nuancerne med. Selvfølgelig betyder udseende noget for alle mennesker – også for mennesker med et handicap – men det vigtigste er dog det, der er indeni, understreger hun og tilføjer, at hendes udtalelser ikke bygger på forskning og videnskab, men på erfaring.

Der er ikke forsket ret meget i forfængelighedens psykologi, som hun siger.

”Det er ligesom med gaver. De kan have en rigtig flot indpakning, men det er jo det, der er inde bag papiret, der betyder noget. Man kan godt pakke sig pænt ind i flot tøj, hår og make-up, men det er det, der er indeni – holdninger, personligheden – som gør, at andre får lyst til at være sammen med en. Indpakningen skal svare til personen, ellers stopper interessen hurtigt.”

At gøre noget ud af sig selv og være attraktiv betyder ikke, at man nødvendigvis skal følge den seneste mode eller se ud på en bestemt måde. Det kan handle om at finde sin egen stil, men også noget så banalt som at huske den personlige hygiejne som at vaske sig, børste tænder og tage rent undertøj på.

”Det er meget elementære ting, men det betyder faktisk mere, end man tror,” siger Bettina Paulsen, som mener, at den personlige hygiejne er første skridt i at blive bevidst om sin krop og vise interesse for sig selv.

Andres forventninger

At gøre noget ud af sit udseende, når man har et handicap, kan dog være en måde at styre andre menneskers automatiske forventninger til, hvad en person med handicap står for.

”Hvis man f.eks. ikke ønsker at blive set som den, der sidder i kørestol, men i stedet vil ses som den person, man er, kan en god ”indpakning” være med til at styre andres opmærksomhed.  Hvis man f.eks. klæder sig med autoritet, så signalerer det, at her kommer et menneske, der har vilje og overskud til at gøre noget ud af sig selv, og at der er en personlighed bag.”

I sit daglige arbejde i rehabiliteringscentret møder Bettina Paulsen bl.a. unge piger med muskelsvind, der kæmper med deres udseende, fordi de gerne vil ligne deres kammerater, men ikke kan på grund af deres handicap. De kan ikke bruge de samme høje sko eller stramme tøj, fordi deres krop ikke ligner kammeraternes. Det gør ondt på disse piger.

”Og det kan vi ikke tage fra dem. Det er reelt at blive ked af det, og vi kan ikke trøste. Med årene vil de finde ud af, at det er det indvendige, der betyder mest, og at tøj kan understrege ens personlighed, men kun er en del af den.”