Af Evald Krog, formand for Muskelsvindfonden

Foto: Tom Nielsen
Foto: Tom Nielsen

På den tid hvor Muskelsvindfonden startede, besøgte jeg en familie, hvor datteren havde muskelsvind. Hun var dog gemt væk i den bageste stue, og hun havde kun et tæppe over sig. Ganske vist var hun en begavet pige, men hun skulle jo ikke ud eller noget som helst andet, så der var ingen grund til at give hende tøj. Hun havde nemlig muskelsvind.

Heldigvis er der sket meget siden da. Nu kommer vi ikke bare ud. Vi deltager aktivt i samfundet. Vi har tøj på, og vi går endda op i, hvordan vi ser ud. Mode er ikke kun for de andre, men også for mennesker med mere individualistiske kroppe, som Muskelkraft denne gang skriver om.

Jeg synes, vi er flotte mennesker, og vi bliver endnu flottere, når vi interesserer os for, hvordan vi ser ud og gør noget ud af vores fremtoning.

Og jeg kan godt love jer: virkningen udebliver ikke. Det gælder mange steder i tilværelsen. Vort udseende betyder noget for selvtilliden, og jeg føler mig i hvert fald mere selvsikker og bedre tilpas og har lettere til smil, hvis min udstråling er i orden. Hertil hører både min påklædning, og at jeg dufter godt. Endnu bedre bliver det, hvis nogen komplimenterer mig for udseende og påklædning. Så kan det godt være, at jeg ikke kan gå i mit hus, men jeg føler, at så kan jeg til gengæld gå på vandet. Sådan tror jeg, mange af os har det.

Naturligvis er der barrierer, man skal overvinde, når man har muskelsvind og måske også har en alternativ kropsbygning, men min erfaring er, at de fleste barrierer sidder inde i hovedet. Men det hjælper at interessere sig for, hvordan man fremtræder over for andre. Jeg bliver så glad, når jeg ser folk med muskelsvind, der bruger deres medfødte egenskaber som afsæt for en æstetisk fremtoning. En respiratorslange, der er pyntet med fint stof eller et flot tørklæde eller en kørestol, der er smukt dekoreret.

Selvtillid er alfa og omega, og så er det lige meget, om det handler om et møde med kommunen eller om at finde en kæreste. Man kan lægge mere kraft bag ordene, når man har selvtillid, og det er nemmere at finde kærester, når man ser godt ud og er i stand til at smile. Med smilet følger også charmen.  Og pludselig tør man tage et initiativ. Og i øvrigt vil ingen da være kæreste med nogen, der sidder og surmuler.

Netop det med kærester er noget, som mange unge mennesker med muskelsvind tænker på og snakker med hinanden om; men det er altså min 70-årige erfaring, at man selv kan gøre en forskel, og så er intet umuligt. Man forfører med øjnene og ikke med underlivet. Og øjnene funkler, når man tror på sig selv og er stolt af sit udseende.

Derfor er så jeg glad for, at Muskelkraft skriver om, at vi har medlemmer, der er bevidste om deres – og vores – fremtoning, og at nogle endda selv er gået ind i modebranchen, hvor de gør det godt. Naturligvis gør de det, og som det også fremgår af artiklerne har de meget at fortælle os. Så lyt I bare til en erfaren mand: Følg deres gode råd.