Foto: James Thisted
Foto: James Thisted

Modebladene burde have mere mod til at vise mangfoldighed, mener Aina Boss Budde, der deltog i forsidemodel-konkurrence i kvindemagasinet Q

Af Jane W. Schelde

Kunne du tænke dig at blive forsidemodel? Vi søger en pige, der har udstråling, styrke og oser af glæde. Kort sagt: en kvinde med power og personlighed!

Sådan lød opfordringen, da modebladet Q for et par år siden opfordrede almindelige kvinder til at indsende et portræt af dem selv og dermed deltage i konkurrencen om at blive forsidemodel på et nummer af deres modeblad.

Aina Boss Budde fulgte opfordringen og sendte et billede af sig selv ind til konkurrencen. Billedet blev lige som de øvrige knap 1200 deltageres portrætter lagt på modebladets facebookside, hvor alle, der kom ind på siden i konkurrenceperioden, kunne stemme på den kvinde, de gerne ville se på en forside.

Q’s chefredaktør pointerede undervejs, at stemmerne ikke var den eneste parameter, som talte i konkurrencen, men ”selvfølgelig har stemmerne en betydning i den sidste ende, da de er et udtryk for, om man har villet kæmpe for sit ønske om at komme på forsiden,” skrev chefredaktør Lizl Rand i en kommentar.

Aina Boss Budde delte sin deltagelse med mange af sine venner på facebook og opnåede det tredje højeste stemmetal: 278 mod 480 til nr. et, 355 til nr. to og 195 til nr. fire. Et resultat, hun umiddelbart var stolt af – indtil hun så, hvilke 10 kvinder modebladet valgte ud til selve finalen. Dér var hun ikke iblandt. Og det undrede hende.

”Jeg følte mig fravalgt og syntes ikke, at det var fair, at de så helt bort fra stemmetallene. Det var jo ikke det, de havde sagt. Jeg synes, at de skulle have været mere modige og udfordret modebranchens ensidige udtryk for, hvad der er smukt. De lagde jo selv op til, at det skulle være en kvinde, der havde udstråling og viste glæde,” siger Aina Boss Budde.

Dengang reagerede hun mest med resignation og gjorde ikke mere ved det i forhold til modebladet. I dag ville hun måske have fulgt det op.

”Det kunne da have været sjovt, hvis de havde vist en med et handicap på forsiden. Det ville have været lidt provokerende og udfordrende, hvis de havde turdet bringe mig på forsiden,” mener Aina Boss Budde, som gerne vil se en langt større mangfoldighed blandt modeller i modebranchen og modebladene.

”Det kunne da være fedt. Vi er jo mange, der ikke kan leve op til det billede, modebladene viser af kvinder.”

Aina Boss Budde, 31 år, er på førtidspension og bruger en del tid på agility. Hvert år deltager hun i VM i agility for handicappede og er ved at uddanne sig til træner. Desuden er hun i gang med en facilitatoruddannelse via Sammenslutningen af Unge Med Handicap, SUMH.  Hun spiller alt fra League og Legends til poker og drukspil. Aina bruger kørestol og respirator pga. sin muskelsvind.

Svar fra chefredaktør Lizl Rand, Q:

Vi gør det aldrig igen

Chefredaktør på kvindemagasinet Q har ikke længere konkurrencer om forsidemodeller, men vil gerne nedbryde tabuer og fordomme inde i bladet

Q har eksisteret i 10 år og har altid haft som mål at nedbryde tabuer og fordomme – og vise virkeligheden. Som vi selv skriver om bladet: ”Ærligt og uden fordomme inspirerer Q dig til at blive den bedste udgave af dig selv. Q tager kvinders liv, følelser og drømme alvorligt ved værdigt og vedkommende at skildre det ”virkelige” liv.”

Derfor har vi også gennem årene bragt mange forskellige kvinder og haft mange reportager, som man ikke ser i klassiske dameblade. Og så er vi mangfoldige. Derfor har vi f.eks. også haft foto af en tørklædeklædt kvinde på vores forside (ikke som bærende – men som henvisning til portræt/artikel).

I forhold til forsidekonkurrencen kan jeg blot sige, at vi aldrig gør det igen. For mange har jo henvendt sig og spørger: Hvorfor blev det ikke mig? Uanset hvad vi gør, og hvem vi vælger, vil en masse andre følge sig vraget eller føle, at vi valgte forkert. Derfor konkluderede vi dengang, at vi aldrig laver sådan en konkurrence igen.

Jeg kan jo kun beklage, hvis Aina har haft en dårlig oplevelse. Det har på ingen måde været meningen. Omvendt kan jeg jo heller ikke putte flere hundrede deltagere på forsiden. Meningen med konkurrencen var egentlig at vise en masse forskellige kvinder og netop hylde mangfoldigheden, som jo også kom til udtryk ved de mange, der deltog.

Og Aina er ikke blevet valgt fra til finalen pga. sin situation. Det kan jeg i alt fald garantere, – og hele redaktionen herinde er meget forvirrede og kede af, hvis det er, hvad hun føler. Jeg tør slet ikke tænke på, hvilke baggrunde de mange andre deltagere kan have og så føle sig fravalgt ud fra.

Muskelkraft: Kunne du forestille dig, at I nogensinde ville bringe en kvinde med et synligt handicap som det bærende billede på forsiden af Q?

Hvis vi skulle vise en kvinde med synligt handicap på forsiden, skulle der være en meget god og afkodelig grund til det. Så skulle det være som en kampagne – som et statement. Ellers vil det ikke give meningen i forhold til identifikation.

Undersøgelser viser, at hvis forsidemodellen er for speciel, bliver læseren forvirret. Det handler om, at man hurtig skal kunne afkode bladet i løbet af de to sekunder, man kigger hen over de mange blade på hylderne i kiosken. Derfor bruger vi udelukkende kvinder, der forsøger at få øjenkontakt med læseren, og som har et smil, der inviterer ind til rubrikkerne.

Men inde i bladet har vi vist mange – også modeller – der har haft synlige handicap.