Pæne sko og pænt tøj, der får dig til at se godt ud, kan være med til at give dig overskud og øget selvværd, mener stylist og skodesigner

 

Foto: James Thisted
Skodesigner Ulla Hentze og stylist Judith Krautwald. Foto: James Thisted

Af Jane W. Schelde

”Gør noget ud af dig selv, uanset hvilken krop du har. Det er ofte de små ting, der gør en stor forskel, og jeg er overbevist om, at hvis du selv føler, at du ser godt ud, får du mere overskud til at gribe verden. Det giver jo omverdenen et signal om, at du godt gider.”

Som Judith Krautwald sidder dér med sit lange, røde hår, sit feminine outfit, høje sko og opmærksomme øjne, er det tydeligt, at hun i hvert fald gider verden. Hun er uddannet stylist, fordi hun gerne ville kombinere sin interesse for mode og for at hjælpe folk, forklarer hun.

En anden drivkraft til at tage uddannelsen har været, at hun som kørestolsbruger har oplevet, hvor svært det er at finde tøj og sko, som passer hende, og som samtidig er smart.

Hvordan tager jeg mig bedst ud?

”Hvis du har et handicap, og det ikke er det, du vil have, at folk skal få øje på først, handler det først og fremmest om dit mindset. Jeg kan jo ikke skjule min kørestol, men jeg tænker ikke på mig selv som handicappet. Jeg tror, man skal vende den på hovedet og sige, at jeg må acceptere min krop, som den er, og det er så det, jeg har at arbejde med. Hvordan får jeg den så til at tage sig bedst ud? Jeg kan i hvert fald have noget pænt hår og noget pæn hud… Det handler meget om ens udstråling,” mener Judith Krautwald, som understreger, at det ikke handler om, at alle skal ligne hende og vælge de samme løsninger, som hun gør.

”Selvfølgelig kan jeg ikke ændre min muskelsvind. Den er jeg nødt til at acceptere, men det jeg kan ændre, vil jeg ændre.”

Judith Krautwald

”Der er forskellige stiltyper, hvor opgaven er at finde frem til den, der passer til den enkelte person. Jeg kan ikke tvinge nogen stil ned over folk. De skal selv arbejde med den og mærke efter, at det er rigtigt. Jeg kan jo ikke sige til folk, at de skal vælge stjernestøvler med nitter, hvis de mere er til sportssko.”

Skjuler sin respiratorslange

Foto: James Thisted
Judith Krautwald. Foto: James Thisted

Judith Krautwald er respiratorbruger og har en slange koblet på halsen. Men den har hun valgt at skjule for at skåne sin omverden.

”Jeg vil gerne have, at folk ser mig som person og ikke min respirator. Om man skal skjule den eller lade slangen være synlig er en balancegang. Jeg har set nogle, hvor man godt kunne se slangen, men det var alligevel ikke det første, man lagde mærke til. De havde pænt tøj, pænt hår, et glimt i øjet. Og så er der andre, der ligner et rullende sygehus,” siger Judith Krautwald, som mener, at det må være et valg, den enkelte respiratorbruger selv tager.

Men for hende personligt hører den del med til det at gøre noget ud af sig selv.

”Når man har et handicap, er der så mange andre områder, som man ikke kan styre. Derfor er det for mig vigtigt at styre det, jeg kan – altså mit udseende, tøj og sko.”

Sko behøver ikke være grimme

Netop sko er et af de områder, som Judith Krautwald meget gerne vil være med til at sætte fokus på. Derfor er hun gået sammen med skodesigner Ulla Hentze, som har skabt sin egen niche med produktion af sko til kunder, der ikke bare kan tage sko ned fra hylderne i de almindelige butikker, som hun siger. Ulla Hentze har etableret en fabrik i Kina, hvor kvinder producerer sko efter Ulla Hentzes design og afstøbninger. Fabrikken, der har fået navnet WomenPowerFactory, er samtidig et kvindeprojekt, hvor det er kinesiske kvinder, der styrer fabrikken og udgør langt størsteparten af de ansatte.

Judith Krautwald og Ulla Hentze vil med deres fælles projekt gå til kamp mod, at mennesker, der har behov for særligt tilpassede sko, i deres øjne kun kan få grimme sko.

”Vi vil gerne vise folk, at der er muligheder, og at sko ikke kun kan laves på én måde, når de opfattes som et hjælpemiddel. Man får ikke kun tilskud til grimme sko,” siger Ulla Hentze.

Både pæne og funktionelle

For de to kvinder handler det om at vise, at meget rent faktisk kan lade sig gøre, selv om man har anderledes fødder, hvis man blot tænker kreativt. At man kan få pæne voksensko, selv om man har meget små fødder og ellers er henvist til børneafdelingen i skotøjsforretningen. At man kan designe sko, så man ikke kan se, at ens fødder er meget forskellige. At man kan tilføje ekstra lynlåse og velcro-lukninger i sko, så de er til at få på, selv om man ikke selv kan skubbe sin fod ned i dem. Osv.

Ulla Hentze. Foto: James Thisted
Ulla Hentze. Foto: James Thisted

”Vi vil gerne vise, at man godt kan lave sko, der er pæne og fungerer. Det er ikke et enten/eller, for selvfølgelig skal en sko fungere, men der er bare nogle mennesker, som aldrig har fået valget og ved, at det kan lade sig gøre. De fleste tror, at ortopædsko altid er en blanding mellem herresko og militærstøvler. Men hvis man nu vil have en pæn kjole på, vil man jo også gerne se pæn ud på fødderne,” siger Ulla Hentze, som har oplevet, hvor meget glæde og udstråling det kan give, når en person får et par sko, som, de selv synes, er pæne.

”Personen fik en helt andet udstråling – rankede ryggen og så pludselig ikke handicappet ud. Det er fantastisk at have kunder, der har behov og ikke bare kan gå ind og købe hvor som helst.”

Det handler om at gribe chancen, når den er der. Måske tænke: dør jeg af det? Nej! Så gør jeg det. Jeg tror, du dør lidt mere af at acceptere noget, du ikke er tilfreds med.

Ulla Hentze

Hovedet på sømmet

Egentlig ville Judith Krautwald og Ulla Hentze gerne have et syprojekt med i deres tilbud. Netop i de tilfælde, hvor deres kunder har et fysisk handicap, der påvirker deres mulighed for at vælge almindeligt tøj, der passer.  Projektet skulle sy tøj eller rette tøj til.

”Det kan være fair nok at vælge praktisk tøj om søndagen, men jeg synes, det er ærgerligt, hvis man altid må fravælge de stramme cowboybukser, man gerne vil have på, bare fordi man ikke kan få dem på. Derfor kunne jeg godt tænke mig at kunne tilbyde at lave tøj, der var nemt at få af og på, men ikke så handicappet ud.  Det skal være praktisk, men må ikke se sådan ud. Det kunne da være fedt, hvis andre kom og sagde, at de bukser, du har på, vil jeg også gerne have. Så har vi ramt hovedet på sømmet. Fordi så er de fede,” siger Judith Krautwald.

Foreløbig har de to kvinder dog måtte opgive syprojektet, da det vil blive for dyrt at producere tøj og tilpasninger til individuelle kunder.