Sæt ring om den mulighed, du vælger, og se nederst, hvor inkluderende du er.

DILEMMA ET:
Din bror skal giftes. Du skal arrangere polterabend og bestemmer, hvem der skal med. En af din brors venner er dårligt gående, og det lægger i dine øjne en vældig dæmper på de aktiviteter, som I kan lave i løbet af dagen. Du har fx et ønske om at spille ”paint ball”. Hvad gør du?

A: Inviterer vennen og tilrettelægger et program, hvor alle kan være med i alle aktiviteter – for du indser, at det er sjovest, når alle er med.
B: Inviterer vennen og tilrettelægger et program, hvor der er flere aktiviteter, som han kan deltage i; men ikke alle.
C: ”Glemmer” at invitere ham og svarer din bror på dagen, at du fuldstændigt havde glemt, at de var venner.
D: Skriver til ham, at han ikke er inviteret, fordi du synes, det er besværligt at planlægge efter hans handicap, og at det i øvrigt ikke skal være en hindring for aktiviteterne.

 

DILEMMA TO:
Din chef fortæller, at en nyansat medarbejder skal sidde sammen med dig. Du har indtil nu siddet alene på kontoret, og du nyder roen. Det viser sig, at den nye kollega er ordblind og bruger højtlæsning fra computeren. Det vil uden tvivl forstyrre din arbejdsindsats. Hvad gør du?

A: Ønsker din nye kollega velkommen og tager ørepropper i, når det bliver nødvendigt.
B: Forklarer din kollega, at du arbejder bedst i ro og spørger, om hun ikke kan tage høretelefoner på, velvidende at hun ikke bryder sig om høretelefoner.
C: Siger til din chef, at du foretrækker, at han finder et andet kontor til hende, fordi du ikke kan arbejde i støj .
D: Råber højt foran alle, at det ikke er til at holde ud at arbejde, når kontoret skal overdøves med højtlæsning – hvor svært kan det være at læse?

 

DILEMMA TRE:
Du står i køen ved kassen i Netto. Kvinden foran dig har et skrigende barn, som hun ignorerer for i stedet at kigge på Facebook.  Da det endelig bliver kvindens tur til at betale, mangler hun 22 kroner. Hvad gør du?

A: Tilbyder at betale de 22 kroner, køber endda en slikkepind til barnet og ønsker god dag.
B: Tilbyder at betale de 22 kroner, hvis hun kan overføre via Mobile Pay bagefter. Du kan ikke dy dig for at sige til hende, at hun enten skal få et høreapparat eller lægge Facebook fra sig.
C: Ignorerer hende og tænker bare: Så kan hun lære det!
D: Siger højt og tydeligt: ”Guds straf kommer hurtigt!”

 

DILEMMA FIRE
Du er til forældremøde i 4B, og der bliver stillet forslag om, at klassens overnatningstur skal være en cykeltur på Ærø. Der er forældrebetaling, og fordelen er, at det bliver billigt, og der er masser af naturoplevelser. Du bakker op om forslaget, da en mor rækker hånden op og fortæller, at hun vil være ked af den beslutning, da hendes barn ikke kan være med, fordi barnet sidder i kørestol. Morens forslag betyder større forældrebetaling. Hvad gør du?

A: Rækker som den første hånden op og støtter ubetinget moderen. Du foreslår også, at alle forældre kan tilbyde arbejdskraft til andre for på den måde at samle ekstra penge ind til turen.
B: Tænker øv; og forholder dig tavs i den efterfølgende diskussion mellem forældrene.
C: Siger, at du bakker op om et nyt og handicapvenligt sted, hvis hun kompenserer for de andre forældres merbetaling
D: Hidser dig op og nærmest råber, at det ikke kan passe, at alle andre skal betale og indrette sig efter en enkelt person, fordi hun har et handicap. I øvrigt er barnet sikkert heller ikke særligt klogt, når det sidder i kørestol.

quiz-illustration
Tegner: Mikkel Straarup Møller

A=4 point, B=3 point, C=2 point, D=1 point

 

16 point: Du er en sand Ghandi. Hos dig er alle velkomne altid, og du er ikke bange for at byde en fremmed på aftensmad.

 

10-15 point: Du er generelt meget inkluderende og hjælper gerne en gammel dame over vejen, men du har også dine grænser, og det må helst ikke gå ud over det, du definerer som dine egne behov.

 

6-9 point: Du er inkluderende – i hvert fald over for dig selv. Når du skal hjælpe andre, så har du som regel altid en dårlig undskyldning for at slippe. Du bliver også utryg, når folk er for forskellige fra dig, for du ved ikke helt, hvordan du skal begå dig, og du orker heller ikke at lære det.

 

1-5 point: Hos dig kan man altid få sandheden at vide i hvert fald ud fra den måde, du ser verden på. Det er således meget sjældent, at folk går glade hjem efter et besøg i dit hjem. Og plads til forskelle – drop det ævl!