Kæft, trit og retning er yt – men hvad er in i opdragelse?

Opdragelse er under stadig forandring. Opdragelse i dag er ikke det samme som for bare ti år siden. Ny viden, nye tendenser og et samfund i stadig udvikling stiller andre krav til forældreskabet. Det er blevet mere komplekst at opdrage børn i dag.

Opdragelse ruster børn til det liv, de har og det liv, som de vil møde sidenhen. Men hvordan man gør det på bedst mulig måde, er der forskellige opfattelser af. Det er lettere at blive enige om, hvornår noget er dårlig opførsel og dårlig opdragelse, end hvad god opdragelse er.

På den ene side er der mange og stærke holdninger om opdragelse, som skifter med nye trends i samfundet. På den anden side er det et svært emne at diskutere, fordi det hurtigt opfattes som et personligt angreb på forældre og noget, som andre slet ikke skal blande sig i. Opdragelse hører privatsfæren til.

Hvad mener du? Hvad er dine erfaringer med opdragelse? Hvor ser du dilemmaerne?

Få input til emnet her og deltag i debatten i  Muskelsvindfondens Facebookgruppe.

Specialpædagogisk konsulent:

Børn kan og skal ikke være robuste hele tiden. De er også sårbare.

Malene Gerd Petersen underviser forældre og søskende til børn med handicap, og hun vil bl.a. gerne lære dem at trylle lidt med tiden for at skabe mere af den tid, der nu er.

 

Læs interview med Malene Gerd Petersen

 

Søster til bror med muskelsvind:

Min bror var superhelt – men også irriterende

Engang skubbede jeg min bror ind i et skab, så han væltede og brækkede armen…

 

Far til søn med muskelsvind:

Vi har ikke lagt strategi for vores opdragelse – men sund fornuft, erfaringer fra andre forældre og tillid til at lære undervejs er vores måde at tackle det på.

 

 

Psykolog og mor til udviklingshæmmet søn:

“At opdrage børn er ikke synd for dem, men tværtimod vigtigt. De allerfleste børn har et udviklingspotentiale, og derfor kan vi godt stille realistiske krav til dem.

Hvis vi ikke gør det – måske fordi vi synes, de er belastet nok i forvejen af deres handicap, så signalerer vi, at det er ligegyldigt, hvordan børnene er. Så har man ingen forventninger til dem.”

 

Læs interview med Annette Due Madsen

10 gode og erfarede råd om opdragelse og børneliv

Der er ikke noget som opdragelse, der kan dele vandene i en diskussion eller blot over middagsbordet. Vi har givet mikrofonen til forældre, søskende, fagpersoner og mennesker med muskelsvind selv og bedt dem give deres bedste råd om opdragelse. Her kan du læse følgende:

 

 

  • Sørg for, at sygdommen ikke fylder for meget

  • Husk både at grine og græde med dit barn

  • Fjern ikke alle forhindringer på vejen

  • Bobleplast er ikke vejen frem

  • Støt op om de sociale relationer

  • God hygiejne og god stil er ekstra vigtigt

  • Inddrag den unge selv i dialogen med kommunen

  • Forvent noget af dit barn

  • Hjælp ikke mere end nødvendigt

  • Inkludér så vidt muligt søskende