Hvorfor er det først, når man oplever et dødsfald i den nære omgangskreds, eller på én, der har samme alder som en selv, at man tænker på sin egen dødelighed? I hverdagen taler vi sjældent om døden, men er det ikke i orden? Vi SKAL vel ikke tale om døden, medmindre vi har en livstruende sygdom, hvor det vil være nødvendigt og naturligt at forholde sig til døden?

I dette tema sætter vi fokus på livet, når døden kommer tæt på. Hvornår er det godt at tale om døden? Kan vi lære noget af at miste en nær ven eller familiemedlem? Kan døden være med til at give livet mening? Hvis livet varede evigt, ville vi måske prioritere anderledes, for vi kunne jo altid gøre tingene i morgen eller en anden dag.

Hospitals- og hospicepræst:

“Vi kan og skal ikke forstå døden. Døden er et naturligt tabu.

Men man skal tale om døden, mens man lever, og man skal tale om livet, når man skal dø.”

 

Interview med Annette Vinter Hedensted

 

17-årig:

“Livet er et spil, som du vinder, hvis du udnytter dine muligheder.”

 

Interview med Johan Lauritsen

 

 

“Lev stærkt, dø ung”

 

 

Gør jeg det, hvis jeg bare har lyst til at være hjemme? Sørger jeg rigtigt? Har jeg grædt nok? Eller har jeg grædt for meget?

Samtale med tre mennesker om livet, når man har mistet et menneske tæt på.

 

Læs samtalen om livet og om at miste

Børn skal informeres, ellers føler de sig snydt

 

“Man kan sige, at det børn ikke ved, det har de ondt af. Børn tåler langt hen ad vejen meget, så længe de voksne omkring dem tåler det sammen med dem.”

 

Interview med ALS-konsulent Heidi With, som har mange års erfaring med familier, hvor en af forældrene har fået den alvorlige muskelsvinddiagnose ALS

 

 

 

 

Hvordan taler man om dødelighed ved muskelsvinddiagnoser uden at skabe frygt?

 

 

“Der kan være nogle dilemmaer i at tale om dødelighed, når vi normalt fokuserer på, at man kan leve et godt liv med muskelsvind.”

 

Interview med forsker Ulla Werlauf og psykolog Lone Knudsen fra RCFM’s Udviklingscenter.

 

“Jeg vil opleve Hawaii”

“Jeg skal nå at blive en kendt maler”

“Jeg skal nå at stifte en familie”.

 

 

Se flere svar på vores voxpop, hvor vi bl.a. har spurgt tilfældige mennesker på gaden om, hvad de skal nå i deres liv.

 

Læs voxpop her

 

“De mindre sygehuse har oftest ikke ekspertise til at håndtere patienter med muskelsvind i kombination med simple sygdomme som blindtarms- eller lungebetændelse, og det koster i flere tilfælde liv,” siger Jes Rahbek, læge og repræsentantskabsmedlem i Muskelsvindfonden.

 

Muskelsvindfonden arbejder for, at mennesker med muskelsvind skal have ret til at vælge et højt specialiseret sygehus, når de skal indlægges.

 

Læs artiklen: Når simple sygdomme koster liv.