Hvad er en fordom egentlig? Er du politisk korrekt? Og hvad betyder det, hvilke ord vi bruger om hinanden? Bliv klogere gennem vores lille quiz og læs mere i det nye nummer af Muskelkraft.

Du finder svarene nederst på siden. Men du må ikke snyde!

1. Hvad vil det sige at have en fordom?
A: At have en sygdom, som gør, at du ikke føler empati og derfor ofte har en negativ holdning til andre mennesker
B: At have en særlig evne til at se et menneske for hvem personen virkelig er frem for at dømme mennesket på dets udseende
C: At have en forudfattet, ofte negativ holdning om et menneske, som typisk er dannet på et mangelfuldt eller forkert grundlag

2. Hvad betyder det at være politisk korrekt?
A: At undgå diskriminerende behandling af etniske, seksuelle og kulturelle minoriteter
B: At politikere altid gør det, der er korrekt for befolkningen
C: At nogle politiske emner anses som værende mere korrekte at beskæftige sig med end andre

3. Hvordan kan vi undgå, at der bliver talt negativt om minoriteter?

A: Ved at give bøder til dem, der anvender et negativt ordvalg om minoriteter
B: Ved at fjerne alle de ord i ordbogen, som er nedsættende over for minoriteter
C: Ved at neutralisere det ordvalg, der anvendes om minoriteter

4. Hvorfor har vi fordomme?
A: Fordi vi som udgangspunkt er mest trygge ved mennesker, der ligner os selv
B: Fordi vi er forhåndsprogrammeret til at møde folk, der skiller sig ud fra gruppen, med skepsis og mistillid
C: Fordi hjernen ved førstehåndsindtryk registrerer de træk ved andre mennesker, som vi bryder os mindst om

5. Hvad er en typisk fordom omkring mennesker med tatoveringer på hele kroppen?
A: At de er intelligente revisorer, der har en lang uddannelse bag sig
B: At de er aggressive kriminelle, der kører motorcykel og ryger hash
C: At de er katte-elskende lyrikere, der elsker at gå ture i parken og drikke kaffe på café

6. Hvilken rolle spiller samfundet i menneskers opfattelse af ord?
A: Sproget er et spejl af samfundet, og et ords betydning ligger ofte som en fælles forståelse for, hvad det betyder
B: Samfundet spiller ingen rolle for, hvordan ord bliver opfattet
C: Det er udelukkende samfundets skyld, at nogle ord opfattes som positive og andre negative

7. Hvornår blev ordet ’invalidepension’ erstattet af ordet ’førtidspension’?
A: 1976
B: 1984
C: 1995

8. Hvad bør du ifølge sprogforskere lytte til, før du reagerer på, hvordan du bliver omtalt?
A: Udtalelsen af ordet – er den korrekt?
B: Længden på ordet – kan vedkommende bruge et kortere ord?
C: Intentionen bag ordet – mener vedkommende noget negativt?

 

9. Hvilken gruppe mennesker er ifølge forskning mest fordomsfulde?
A: Børn
B: Unge
C: Ældre

10. Hvad er nogle typiske fordomme omkring mennesker med handicap, der sidder i kørestol?

A: At de har dårlig humor, spiser underlige ting og synger virkelig dårligt
B: At de er meget aktive, har både uddannelse og job, er sociale og deltager i samfundslivet
C: At de ikke kan det samme som mennesker uden handicap, er uden uddannelse og job og bor på institution

 

Svar: 1:C, 2:A, 3:C, 4:B, 5:B, 6:A, 7:B, 8:C, 9:B, 10:C

 

Find alle artikler i temaet om sprog og fordomme i menuen til venstre – og læs resten af Muskelkraft nr. 3 her