Ombold er årets modtager af Muskelsvindfondens Plads til forskelle-pris. De inspirerer andre til at skabe plads til forskelle med gadefodbold for grupper, som er på kanten af samfundet. Lukas Graham uddeler prisen sammen med repræsentantskabsmedlem i Muskelsvindfonden og konferencier på Grøn Simon Toftegaard.

I september blev det muligt at indstille dette års modtager af Plads til forskelle-prisen. Nu er prismodtageren fundet, og prisen går til det frivillige projekt Ombold. Projektet handler om gadefodbold for mennesker på kanten af samfundet. Pengene skal gå til at styrke Ombolds frivillighed, som i dag er en vigtig drivkraft i projektet, og som er med til at inspirere endnu flere mennesker til at tage del i arbejdet med at skabe plads til forskelle i samfundet. Muskelsvindfondens frivillighed er et forbillede for Ombold, og med inspiration herfra vil Ombold nu styrke deres frivillighed.

Plads til forskelle-prisen uddeles af Muskelsvindfonden. Pengene er indsamlet i et samarbejde mellem bandet Lukas Graham, tøjfirmaet SELECTED FEMME/HOMME, og pengene, der følger med prisen, er indsamlet via pant og salg af t-shirt. Plads til forskelle prisen har de seneste år været med til at inspirere til plads til forskelle i samfundet. Sidste år gik prisen til Lykkeliga, som er et initiativ for mennesker med udviklingshandicap, der spiller håndbold og dermed tager del i et fællesskab, som de normalt står uden for. Derudover skaber prisen stor synlighed omkring både Muskelsvindfonden og de barrierer og fordomme, som er hindrer plads til forskelle.

Lukas Graham uddeler prisen

Ombold er et inspirerende gadefodbold-fællesskab for udsatte og hjemløse, hvor der er plads til alle uanset køn, alder og fodboldkompetencer. Projektet blev grundlagt i 2003, og det har siden udviklet sig til et mangfoldigt fællesskab båret af frivillige ildsjæle. Ombold får overrakt Plads til forskelle-prisen i dag kl. 12.30 i Idrættens Hus i Brøndby af bl.a. Lukas Graham

“Ombold fortjener at modtage Plads til forskelle-prisen, fordi projektet formår at skabe plads til forskelle helt nede på gadeplan. Jeg er særligt vild med, at alle kan være med uanset deres forudsætninger. For mig repræsenterer Ombold et fællesskab, hvor man løfter hinanden gennem sammenhold og er med til at nedbryde tabuer om hjemløse og socialt udsatte ved åbent at dyrke idræt på gadeplan,” siger Lukas Forchhammer, som er frontmand i Lukas Graham.

Ombolds vil sætte fokus på frivillighed

Mere end 10.000 hjemløse og socialt udsatte har været engageret, siden projektet blev grundlagt. Og selv om gadefodbold kickstartede Ombold handler projektet i dag også om de frivillige ildsjæle, der arbejder bag kulissen. Netop de frivillige skal styrkes med Plads til forskelle-prisen, forklarer sekretariatsleder Martin S. Pedersen fra Ombold:

”Det er et kæmpestort klap på skulderen for os, at vi har fået Plads til forskelle-prisen, og vi vil bruge de 100.000 kr. på at understøtte vores frivillige endnu bedre. Vi vil have endnu flere socialt udsatte, psykisk sårbare og hjemløse til at engagere sig som frivillige i alt fra åbne træninger til stævner, turneringer og vores asfaltligaer. For hvis der er noget, der ligger i vores DNA, er det netop at skabe plads til at dyrke idræt for mennesker, man ikke typisk ser i idrætsklubber og -foreninger,” siger Martin S. Pedersen.

Frivillighed skaber plads til forskelle

Grundstenene i Ombold lægger sig direkte op ad Muskelsvindfondens eget arbejde for mangfoldighed og for at skabe plads til forskelle i samfundet. Både hos Muskelsvindfonden og Ombold fungerer de frivillige nemlig som ambassadører, der kan være med til at nedbryde fordomme om mennesker, som ikke lever op til ”normalen”.

”Ombold er et åbent mødested, der indbyder til fællesskab og aktivitet, og som i helt særlig grad skaber plads til en gruppe mennesker, som er på kanten af samfundet. Det gælder både deres sportslige aktiviteter og deres frivillighed. Frivillighed i projekter som Ombold øger generelt rummeligheden, fordi kendskab til mennesker, der er forskellige fra en selv, nedbryder fordomme om, hvem de er, og hvad de kan. Det ser vi i Muskelsvindfondens frivillighed, hvor det handler om, hvad du kan, frem for hvad du ikke kan. Ombold går derfor godt i tråd med Muskelsvindfondens arbejde, og det er med glæde, at Muskelsvindfonden kan bidrage til at styrke Ombolds frivillighed for derigennem at skabe plads til forskelle,” siger Lisbeth Koed Doktor, som er formand i Muskelsvindfonden.

Engagerede GRØN-kunstnere

Muskelsvindfonden er stolte af, at det hvert år lykkes at engagere nogle af Danmarks største musikere i arbejdet med plads til forskelle prisen. Kunstnerne engagerer sig frivilligt på frivillig basis, hvilket er positivt for vores gennemslagskraft ift budskabet om, at der skal være plads til forskelle i samfundet, lyder det fra Muskelsvindfonden.

De to forrige år har SUSPEKT og Scarlett Pleasure været engageret i såvel prisuddelingen som design af den t-shirt, der sælges ti fordel for plads til forskelle prisen. Derudover deltog LOC i forbindelse med uddelingen af en mindre plads til forskelle pris sidste år sammen med foreningens formand.

Formanden retter en tak til alle kunstnere for deres bidrag.

Læs om undersøgelsen fra 2016, der viser, at Muskelsvindfondens frivillige er mindre fordomsfulde.