30 toneangivende danskere – heriblandt Muskelsvindfondens formand Evald Krog – siger ‘Ja til aktiv livshjælp, Nej til aktiv dødshjælp’ i et nyt manifest.

Tidligere på året var der i medierne fokus på aktiv dødshjælp efter 53-årige Jane Hoffmann rejste til Schweiz for at få hjælp til at tage sit eget liv. Jane Hoffmann havde den stærkt progressive muskelsvinddiagnose ALS. Debatten om aktiv dødshjælp er nu blusset op igen efter premieren på Bille Augusts film ‘Stille hjerte’. Filmen handler om Esther, der ligeledes har ALS, og som har besluttet at tage sit eget liv før sygdommen får overtaget.

Men aktiv dødshjælp kan også lægge et pres på syge mennesker, der er bange for at blive til besvær, mener de 30 danskere, der har skrevet under på manifestet.

”Vi vil kæmpe for de svages ret til at være til besvær – og retten til at leve livet til ende,” siger praktiserende læge Hans Holmsgaard, der er initiativtager af manifestet til Kristeligt Dagblad.

“Vi vil ikke tvinge en holdning ned over nogen, men starte en saglig debat, der kan anskueliggøre, at der rent faktisk ikke er behov for aktiv dødshjælp. Med palliativ behandling kan vi give den nødvendige fysiske, psykiske og åndelige hjælp, som reelt overflødiggør dødshjælp”, siger han.

Læs mere på Kristeligt Dagblads hjemmeside