Pårørende til mennesker med ALS fik en noget anderledes oplevelse, da Muskelsvindfonden inviterede dem ind til en teaterforestilling på henholdsvis Kolding Egnsteater og ZeBu-teatret på Amager i slutningen af november og begyndelsen af december.

Monologen ‘Dødshjælp’ med skuespiller Maja Juhlin

Invitationen var et anderledes tilbud om en temadag, hvor emnet var monologen ”Dødshjælp”, spillet af skuespiller Maja Juhlin, som mistede sin mor til ALS efter et hårdt sygdomsforløb.

Sammen med publikum forsøgte Maja Juhlin at kortlægge sorgen som en altopslugende følelse, et samfundsproblem, et socialt tabu og dyb personlig livskrise. ’Dødshjælp’ var en forestilling om sorg, berøringsangst og menneskets trang til at forstå det uforståelige.

Efter forestillingen blev der åbnet for en dialog med skuespilleren om stykket, men også en indbyrdes snak mellem de pårørende om deres hverdag på godt og ondt.

Forestillingen blev i øvrigt livestreamet, så den også kunne ses fra eget hjem for de pårørende og familier med ALS, som var isoleret pga. coronapandemien, og som ikke ønskede at møde op i teatret.

Foto: Rasmus Dissing Nielsen