I år er det tydeligt, at Cirkus Summarum er blevet hele Danmarks børnefamiliefavorit. Hele 91.000 gæster er valfartet fra hele landet til København og Aarhus for at opleve årets forestillinger.

Indsamlingsdirektør Theis Petersen glæder sig desuden over, at forpladsens mange handicaptilgængelige legemuligheder skaber fælles legeoplevelser. Kombineret med forestillingens kernebudskab om plads til forskelle har det medført mange positive publikumsreaktioner.

”Børn med muskelsvind kæmper ikke kun med manglende muskelmasse men med andre børns reservation. I Cirkus Summarum synger artisterne om mangfoldigheden, alle griner sammen, og på legepladsen leger alle slags børn. Vi oplever, at gæsterne ikke bare tager en stor kulturel oplevelse med sig hjem men også vores budskab om, at det er ok at være anderledes,” siger Theis Petersen.

Socialstyrelsen undersøgelse ’Børns Holdninger til handicap’ fra 2011 viser, at alene at møde og tale med et barn med handicap skaber en rummelighed, der bliver båret videre i livet.

Til årets anden sidste cirkusforestilling var der 30 gæster, der fik en sjælden oplevelse. For børn af døve/hørehæmmede forældre kan det ofte være svært at få fælles kulturelle oplevelser. Derfor var der under forestillingen to døvetolke, der dansede og med hænderne formidlede, hvad der skete i manegen til 30 familiemedlemmer.  Se video her

En af dem var Marianne Poulsen Schultz. Hun er døv, og havde sit barnebarn med.

Marianne og datteren Bettina i Cirkus Summarum
Marianne og datteren Bettina i Cirkus Summarum

”Det er en fantastisk oplevelse, at jeg også kan tale med mit barnebarn bagefter om, hvad der skete under forestillingen. At jeg ved, hvad der er blevet sagt. Det er et sjældent tilbud. Jeg har i dag haft flere aha-oplevelser med ting, som jeg ikke har forstået, mens mine egne børn var små – men som jeg forstår nu,” siger Marianne Poulsen Schultz og griner.

34-årige Stine Bergmann er døv og har sin fem-årige søn Lukas, der er hørende, med i cirkus. ”Han kan jo mærke, at hans mor er døv – der er ting, jeg ikke forstår og har svært ved at dele med ham. Det bliver muligt her,” siger hun. Både Marianne Poulsen Schultz og Stine Bergmann har opfattelsen af, at live-tolkning for hørehæmmede er en sjældenhed. Desværre.

”Jeg syntes, at det var fedt, at der stod på alle andres billetter, at forestillingen var med tolk. Det nedbryder fordomme. Også at andre kan se, at der ikke er noget farligt ved det,” siger Stine Bergmann.

Stine Bergmann og sønnen Lukas hyggede sig - også selv om Lukas ikke var vild med fotografering.
Stine Bergmann og sønnen Lukas hyggede sig – også selv om Lukas ikke var vild med fotografering.