Myndighederne har i den nye strategi valgt at sætte behandlingsgarantien og udredningsretten midlertidigt ud af kraft for at mindske presset på sundhedsvæsnet. Det kan umiddelbart lyde som en dårlig ting. Men når Danmark skal sikre, at de mest corona-syge patienter kan blive behandlet først, så er det nødvendigt.

Der har været reaktioner på, at myndighederne midlertidigt har sat både behandlingsgarantien og udredningsretten midlertidigt ud af kraft.

Konkret betyder udredningsretten, at du kan blive undersøgt og få en udredning af dine symptomer inden for 30 dage, fra du henvises til et hospital. Behandlingsgarantien betyder, at du derefter har ret til behandling. Men disse rettigheder sættes nu midlertidigt ud af kraft.

Hvad betyder det helt konkret?

Tiltaget er iværksat, så hospitalerne kan have fokus på at behandle mennesker med coronavirus. Det fortalte statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde onsdag aften d. 12.marts 2020.

– Vi kommer til at bede Folketinget om hastelovgivning på nogle af de patientrettigheder, der gælder i dag, men som utvivlsomt vil blive udfordret, sagde hun på pressemødet.

At sætte behandlingsgarantien og udredningsretten ud af spil kan betyde, at planlagte operationer kan blive aflyst. Det er en nødvendighed for at sikre, at hospitalernes ressourcer bliver brugt rigtigt, så længe pandemien varer.

Ifølge Sundhedsstyrelsen vil planlagte operationer få fastsat en ny dato.