Det er netop blevet meldt ud, at de Paralympiske Lege i Tokyo 2020 er blevet udskudt til 2021 på grund af corona. Flere paraatleter med muskelsvind har arbejdet målrettet og benhårdt for at kvalificere sig, men trods skuffelse bakker de op om beslutningen.

 

Coronavirus har kostet mange aflysninger over hele verden, mens den har banet sig vej igennem utallige lande. Nu kommer det også til at betyde, at de Paralympiske Lege ikke bliver afholdt i Tokyo i august som ventet. De er udskudt til at blive afholdt i 2021, mens OL bliver afholdt seneste til sommer 2021. 

Det er en lidt tom følelse

Sofie Skoubo er udtaget med sit hold til at repræsentere Danmark i Tokyo. Foto: Signe Mørkeberg Sjøstrøm – fra Parasport DK’s kampagne

De Paralympiske Lege (PL) er verdens tredje største sportsbegivenhed kun overgået af OL og VM i fodbold. Udsættelsen af PL har betydning for rigtig mange danske paraatleter, som har trænet ihærdigt for at kvalificere sig. 


Sofie S
koubo er en del af det paralympiske landshold i kørestolsrugby, og hun er ked af, at det er blevet udskudt:

– Lige nu sidder jeg, og er lidt frustreret, fordi vi har trænet benhårdthårdt, siden vi vandt sølv ved EM i august 2019. Det har været holdets store drøm at kvalificere os til det her. Så det er lidt en tom følelse. Som sportsudøver sætter man sig nogle mål. Man ved, at man skal peake på et bestemt tidspunkt i sin træning, men det peaket må vi udsætte, siger hun til Muskelsvindfonden.

 

Selvom hun er ærgerlig, kan hun sagtens forstå beslutningen: 

– Jeg bakker helt op om beslutningen. Der er ingen grund til at tage til et sportsevent, når man sætter folks liv på spil. Hele verden er ramt af corona, og det er en af de ting, ingen af os kan styre. Så vi skal tænke på alle de ting, vi nu kan styre og kontrollere.

Siden 2018 har Musholm, som er Muskelsvindfondens ferie-, sport- og konferencecenter i Korsør, været hovedsponsor for det paralympiske landshold i kørestolsrugby. 

 

Jeg må gøre det igen næste år

Pararytter Katrine Kristensen tror på, at hun kan gøre det igen næste år. foto: Bestseller til DIF og Team Danmark.

Para-rytter Katrine Kristensen har kæmpet for at kvalificeret sig til PL, men er endnu ikke udtagetHun troede, at 2020 skulle være hendes år:  

– Jeg havde et rigtig godt stævne i Holland, hvor jeg trak godt fra land i forhold til at kvalificere migOg nu er alt forberedelse røget, så det er jeg selvfølgelig ked af. Det betyder en hel masse. Hele mit liv var planlagt omkring, at jeg skulle afsted til sommer. Det er helt ned til de fag, jeg har valgt på universitetet, og at jeg skal giftes til næste sommer i stedet for i år. Men jeg er klar til at gøre det igen næste år, og istedet bliver PL forberedelsen bare noget længere end forventet. Det er sådan man bliver nød til at se på det. Men jeg tror på, at jeg kan gøre det igen, siger Katrine. 

 

Vi ved ikke, om de skal udtages igen 


For at deltage i de paralympiske lege og repræsentere Danmark, skal man 
kvalificere sig og bagefter udtages til legene inden. 
Det er i skrivende stund endnu uvist, hvad det kommer til at betyde for deltagerne at det udskydes, fortæller Elitechef hos Parasport Danmark, Michael Møllgaard Nielsen:

– Det er alt for tidligt at spå om, hvorvidt det vil kræve en ny udtagelse, eller hvad der skal ske. Men det er naturligvis ærgerligt for vores atleter. De er heldigvis af sådan en støbning, at de er vant til at se muligheder frem for begrænsninger, og vi bakker naturligvis alle op om beslutningen, da det drejer sig om den offentlige sundhed, siger han. 

 

Udsættelsen påvirker også privatlivet 


Udsættelsen har ikke kun betydning for kørestolsrugby atlet Sofie 
Skoubos træning, men hendes privatliv er også planlagt omkring, at hun skulle til Tokyo til sommer:
 

– Jeg havde planlagt min uddannelse sådan, at jeg blev færdig inden afrejse, så jeg ikke skulle ud på jobmarkedet inden. Men nu er det hele lidt vendt op og ned et år frem, siger hun.

 

Danmarks Idrætsforbund kommer med en officiel pressemeddelelse onsdag.