Den daglige træning med hesten Alpe D´ Huez gav pote i lørdags, da Line Munk Madsen blev danmarksmester i paradressur. Passion for sportsgrenen har lært og givet Line meget.

Det var en træt, men stolt Line, der vågnede søndag morgen med en medalje om halsen. Hun var kommet hjem klokken fire om morgenen efter en lang dag på Broholm Slot på Fyn, hvor danmarksmesterskaberne i paradressur blev afholdt. Line var blevet hyldet af familie, venner og publikum efter at have snuppet førstepladsen i paradressur, og hun kan nu kalde sig danmarksmester.

Passion og selvudvikling

Line er 25 år og vandt mesterskabet i kategorien ”grad 1”, som er for ryttere med de største handicap. Line har muskelsvinddiagnosen Friedreichs ataksi, bruger både crosser og kørestol i hverdagen, men kan stadig gå, når det er nødvendigt. For Line er sporten altafgørende. Den er med til at sprede daglig glæde, og hun tøver ikke med at opfordre alle til at finde en passion.

-Ridning er min store passion. Den giver mig glæde og overskud. Når jeg rider, tænker jeg aldrig over, at jeg er ”anderledes”, fordi jeg har et handicap. Tværtimod, fortæller Line, der har redet, siden hun var seks år. Og passionen har lært hende at arbejde med sig selv på flere planer:

– Ridning handler meget om tillid. Jeg skal hver gang se hesten an og vurdere, hvordan den har det i dag. Min hest er temperamentsfuld og har ekstremt meget power. Det er ikke, fordi den er vild; men den finder sig ikke i noget. Så selvom jeg er stresset fx i forbindelse med et stævne, bliver jeg nødt til at være helt rolig – ellers kan hesten mærke det. Hvis jeg spænder, påvirker det den – så bliver den også stresset. Så for mig handler det om at lukke det hele rundt om mig ude, og fx ikke tænke på, at der sidder 200 tilskuere. Det har krævet en del arbejde med mig selv at nå dertil.

Muskelsvindfondens støtte havde betydning

Line har vundet flere stævner i ind- og udland, og da hun for første gang skulle til udlandet, var det med Muskelsvindfonden i ryggen. Foreningen sponserede en del af turen, så den kunne blive realiseret.

– Det har bestemt haft betydning at få støtte til et stævne i udlandet. Der var nogen, som troede på mig. Det var helt særligt og nervepirrende at stå der og ret stort, da nationalsangen blev sunget, og Dannebrog svajede på publikumsrækkerne. Jeg fik gåsehud og blev rørt, fortæller Line.

Line er stadig medlem af Muskelsvindfonden og har haft stort udbytte af at møde andre med samme diagnose som hende. De har været samlet på Musholm, når Muskelsvindfonden har arrangeret weekendture eller andet. Den inspiration, som deltagerne kunne give hinanden, havde hun brug for – især da hun var yngre. I dag bliver Line til gengæld stolt, når man nævner, at hun er en rollemodel for andre, der har et handicap.

– Det er super dejligt, når den jeg er og det, jeg gør, bliver anerkendt af andre, afslutter Line.


Fakta om Friedreichs ataksi (FA)

FA er en muskelsvindsygdom, der påvirker balancen og koordinationen af muskelbevægelser. Symptomerne starter i 10-15 års alderen med styringsbesvær af benene og usikker gang. Stillingssansen påvirkes, og bevægelserne bliver mere og mere ukoordinerede. Talen bliver ofte ”hakkende”, og de fleste personer med FA udvikler hjerteproblemer, som kræver behandling. De fleste personer med FA ophører med at gå tidligt i voksenalderen.

Kilde: RehabiliteringsCenter for Muskelsvind