Kirk Rønler ved godt, at hun ikke kan redde verden. Men hun tror på, at mange bække små gør en stor å, og derfor samler hun hvert år penge ind til en NGO.

I år er det Muskelsvindfonden, hun samler ind til. Men hvorfor? Det har vi spurgt om, da vi mødte hende til en samtale om at være frivillig på Grøn, og hvad der driver hende til at stable en danse-event “Dans for Dollars” på benene for at give oplevelser, samtidig med at hun samler ind til Muskelsvindfonden. Eventen finder både sted i København og Aarhus.

Muskelsvindfondens frivillighed som dannelsesrejse

Kirk Rønler kender Muskelsvindfonden fra Grøn, og fra dengang foreningen arrangerede Åh Abe koncerter. Efter en lang pause som frivillig knoklede hun igen i år i regnen, da Grøn løb af stablen. Hun oplever, at Muskelsvindfondens frivillige har hjerteblod og passion for at gøre en forskel. Om oplevelsen af Muskelsvindfonden og de frivillige fortæller hun:

– For femten år siden, lige før jeg blev student, meldte jeg mig som frivillig hos Muskelsvindfonden. Af hvilken grund husker jeg ikke. Måske fordi det at være frivillig så godt ud på cv’et og var en anbefalelsesværdig dannelsesrejse for en dengang ”post-teenager”. Det er for så vidt stadig en lærerig rejse, når jeg er frivillig. Dagene som frivillig på Grøn 2017 minder mig om nogle værdier, som jeg skatter højt, og som jeg vil øve mig i at tage med videre i livet. Kærlighed er den værdi, der kommer først til mig: kærlighed til livet, til hinanden, til gæsterne, musikken og til foreningens formål om at skabe plads til forskelle. Derudover er der hele fællesskabet, hvor vi er sammen om at nå i mål. Det er hånden til at komme op på lastvognen, hepperiet for at komme igennem 16-18 timers dage med rigtig meget arbejde, den evige flirten og gode komplimenter til hinanden. Og så det fysiske: Hvor kram, kys og kærlige klap på skulderen er så stor en del af den måde, hvorpå vi viser hinanden kærlighed og ikke mindst rummelighed på. Mit liv er rigere, og det samme er Muskelsvindfonden også.”

Jeg har valget og muligheden for at gøre en forskel

Efter Grøn i år besluttede Kirk Rønler sig for, at hendes årlige danseevent, hvor hun samler penge ind til NGO’er, skulle arrangeres til fordel for Muskelsvindfonden under navnet ”Dans for Dollars”.

– Jeg beundrer Muskelsvindfonden for aldrig at stå med hatten i hånden. Det er en noget for noget byttehandel, ligesom Dans for dollars. Jeg husker, at jeg lå på en bænk i en pause i sommer og kiggede op i en næsten blå sommerhimmel og tænkte; ‘Det her er fandme fedt! Og pengene i år skal gå til Muskelsvindfonden, fortæller Kirk Rønler og fortsætter:

– At hjælpe andre har været en del af mit liv, siden jeg var barn. Fra jeg skrev breve til min farmors afrikanske sponsorbarn Keren, til jeg selv blev gammel nok til at have sponsorbørn hos Dansk Børnefond. De seneste fem år har jeg selv stablet velgørenhedsarrangementer på benene med forskellige formål, der fik alle pengene. Det gælder virkelig, at mange bække små også har ret. Jeg tror på, at alene det at købe miljømærket opvaskemiddel gør en forskel. Den ene handling betyder noget, også selvom den virker ubetydelig det øjeblik, den triller på båndet i supermarkedet. Jeg har valget og muligheden for at gøre en forskel. Det driver mig.”

Artiklen fortsætter under billederne, hvor du også finder links til billetter.

Dansen er mit hjem

Kirk Rønler har danset, Ikke som professionel, men som almindelig glad dansepige på byens dansegulve – og til spørgsmålet om, hvad dansen betyder for hende, svarer hun:

– Dansen er mit ”hjem”. Det er der, jeg går hen, når jeg er ked af det, glad, sur, frustreret, når mit sind koger over af tanker, når jeg savner kreativitet, og når jeg har brug for ‘bare’ at være. Uden forstillelse. Uden forventninger. Bare mig. Jeg har altid elsket at danse, at forsvinde ind i rytmerne på et dansegulv og lade tid og sted forstumme imellem bassen og sveden, der løber langs ryggens svaj, imens ansigtet er vendt imod himlen som en bøn om mere.

Som danseinstruktør brænder Kirk Rønler for at give flere mennesker gode danseoplevelser og til spørgsmålet om, hvad glæder hun sig mest til ved eventen ”Dans for Dollars, svarer hun:

– Der er nogle helt særlige magiske øjeblikke, som jeg elsker. Det er der, hvor gæsterne giver slip og bare er, sammen med dansen og dropper alle tanker, der handler om, om det ser godt ud, er smart nok, tjekket nok og alt det andet. Der hvor deres smil og ansigt fortæller mig, at de har det sjovt. Det er magisk.

Dans for Dollars er for alle

Et vigtigt kriterium for Dans for Dollars har været plads til forskelle. Det er muligt for alle at komme ind, og Kirk Rønler opfordrer kørestolsdansere til at være med. Men hvad nu, hvis folk bare tænker ”åh jeg kan ikke danse”?

– Alle kan være med. Det er så enkelt. Groove dance handler om at danse på sin egen måde. Og så danser vi sammen. Men det er ikke noget dansepoliti, der prikker dig på skulderen og smider dig af dansegulvet. Du må være, ligesom du er, for til Dans for Dollars er der plads til forskelle.

Vær med i enten København eller Aarhus

Dans for Dollars for i København er d. 29. november 2017

Køb billet her!

Dans for Dollars i Aarhus er d. 6 december 2017

Køb billet her!

 

Kirk Rønler (34 år)

Skabsjyde med bopæl i hovedstaden. Foredragsholder, forfatter, danselære og entreprenør