Onsdag den 3. december er det FN’s Internationale Handicapdag. Det markerer Muskelsvindfonden ved at sætte fokus på, hvordan vi med arkitektur og universelt design kan skabe plads til alle i det offentlige liv og rum. Det sker med eventet Leave No One Behind i samarbejde med Arkitektforeningen, Bevica Fonden og KADK – Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering.

Arrangementet, som løber af stabelen i Arkitekforeningens lokaler i København, har afsæt i FN’s 17 verdensmål, som blandt andet sigter mod at designe et samfund med plads til alle mennesker, og hvor ingen lades i stikken – heller ikke dem, der har fysiske handicaps.

Tilgængelighed handler om fællesskab

Det ligger i Muskelsvindfondens DNA at kæmpe for plads til forskelle, og derfor er det vigtigt for Muskelsvindfonden at sætte fokus på netop tilgængelighed gennem arkitektur og design. Og tilgængelighed handler om mere end for eksempel adgang til et stadion eller en festival, forklarer direktør i Muskelsvindfonden, Henrik Ib Jørgensen:

“Tilgængelighed er den mest konkrete ekskluderende barriere for fællesskaber. Kan man ikke komme ind i en bygning, kan man ikke være sammen med sine venner. Men det handler ikke bare om at komme ind. Det handler også om at være sammen, når man er inde. Det er derfor overskriften Leave No One Behind er vigtig. Fordi det netop handler om fællesskabet,” siger han.

Arrangemenet er bygget op om en paneldebat, hvor man blandt andet kan møde Social- og Indenrigsminister, Astrid Krag (S), Stadsarkitekt i København, Camilla van Deurs, institutleder på KADK, Irene Lønne og Muskelsvindfondens formand, Simon Toftgaard Jespersen.

Netop Simon Toftgaard Jespersen erfarer ofte personligt, hvorfor fokus på design og arkitektur, der favner alle og skaber tilgængelighed og fællesskab, er vigtigt.

“God tilgængelighed er for mig et spørgsmål om at kunne leve det liv, jeg gerne vil. At kunne være den jeg er og deltage i de fællesskaber, hvor arrangementer som koncerter, sportsbegivenheder og samvær med vennerne er en vigtig del. Hvis jeg skal til koncert med mine venner, kan vi sandsynligvis ikke sidde sammen, for jeg er henvist til et handicapområde, og de sidder på almindelige pladser. Og så er vi jo alligevel ikke sammen til koncert,” siger han.

Udover debatten rummer Leave No One Behind også en udstilling, som studerende fra KADK står bag. Gennem ansigtsportrætter af mennesker i det offentlige rum, illustrerer udstillingen, hvor forskellige mennesker er.

Kom med til Leave No One Behind

Arrangementet Leave No One Behind finder sted tirsdag den 3. december kl. 13.15-15.15 i Arkitektforeningen, Åbenrå 34, 1124 København K.

Der er et begrænset antal pladser, og du kan melde dig til ved at sende en mail til myh@arkitektforeningen.dk senest den 29. november.

Udstillingen Leave No One Behind løber fra den 13. november til og med den 6. december i Arkeitekforeningen.

Find eventet på Facebook her: Leave No One Behind – Facebook event