Muskelsvindfonden er glad for, at teststrategien nu åbner for flere grupper, men mener også, at der er en alvorlig mangel ved de nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen

Sundhedsstyrelsen har i dag udsendt sin reviderede strategi for, hvor mange og hvem der skal testes for COVID-19. Hovedbudskabet er, at flere grupper skal testes som led i arbejdet med at forebygge smitte.

I de nye retningslinjer skal bl.a. alle med lette symptomer kunne blive testet, men også visse grupper af personer uden symptomer på COVID-19 vil fra næste uge blive tilbudt test.

Kriterier skal tilpasses epidemiens udvikling

De reviderede retningslinjer er blevet til, efter at samfundet er begyndt at åbne igen, og som et krav i den politiske aftale fra i søndags mellem Folketingets partier. Efter genåbningen af de liberale erhverv har Sundhedsstyrelsen med de nye retningslinjer haft fokus på at tilpasse kriterierne for, hvilke grupper der skal testes, så de følger epidemiens udvikling.

”Med de nye retningslinjer sætter vi målrettet fokus på at undgå smittespredning i samfundet. Det gør vi ved at teste alle dem, der har symptomer på COVID-19, men derudover begynder vi også at teste personer uden symptomer. Formålet er at undgå smitte af personer i særlig risiko på fx plejehjem og sygehuse,” siger Helene Bilsted Probst, centerchef i Sundhedsstyrelsen, i nyheden på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Jo mindre smitte – jo mindre risiko

Muskelsvindfonden har i flere omgange påpeget, at mange flere grupper i samfundet burde have let adgang til at blive testet for COVID-19. Om det siger udviklingschef i Muskelsvindfonden Jørgen Lenger:

”For Muskelsvindfonden har det hele tiden været vigtigt, at mennesker med muskelsvind, hjælpere, pårørende og frontpersonale har haft nem adgang til test, men med den begyndende åbning af samfundet igen er det også vigtigt, at mange andre får adgang til test, for nu gælder det om at opspore og bryde nye smittekæder så hurtigt som muligt. Jo mindre smitte i omløb, jo mindre risiko for os alle sammen, ikke mindst mennesker med muskelsvind.”

Retningslinjer mangler fokus på de liberale erhverv og deres kunder

Muskelsvindfonden er derfor glad for, at der nu også åbnes op for test af tilfældige borgere helt uden symptomer for på den måde at kunne følge smittespredningen i samfundet og gerne også følge udviklingen af eventuel immunitet i befolkningen.

”Men vi savner i de nye retningslinjer, at når der er en forventning om øget smitte ved åbning af de liberale erhverv, så er det simpel logik, at der så også skal være særlig test-fokus på de liberale erhverv og deres kunder. Det er jo især herfra, at nye smittekæder vil etableres, og det er en alvorlig mangel ved de ellers udmærkede nye retningslinjer,” siger Jørgen Lenger.

Du kan se de reviderede retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen her