Den ny medicin til mennesker med muskelsvinddiagnosen Spinal muskelatrofi (SMA) bør tages op til ny vurdering i Medicinrådet, fortalte overlæge Niels Ove Illum fra Odense Universitetshospital til Sundhedspolitisk Tidsskrift i går tirsdag d. 20. februar 2018. Baggrunden for Niels Ove Illums udtalelse er, at et anerkendt engelske fagtidskrift har publiceret gode resultater fra et studie omkring den ny medicin, Spinraza. Medicinrådet melder i dag, at studierne allerede er med i vurderingen. Det undrer Muskelsvindfondens formand sig over.

Medicinrådet har sagt nej til at anbefale Spinraza af to omgange med begrundelsen, at medicinen er for dyr, og at der er for lav evidens. Men publiceringen af de engelske studier kalder altså på, at Medicinrådet ændrer sin anbefaling, mener overlægen. Han udtaler til Sundhedspolitisk tidsskrift:

– I det øjeblik, at undersøgelsen bliver publiceret, bliver forskningsmaterialet bag artiklen jo også godkendt. Det vil sige, at folk, der arbejder med evidens på højeste niveau, har taget stilling til den, og så bør evidensen vægte højere i forhold til prisen.

Medicinråd: Det er ikke nye tal

Medicinrådets sekretariat oplyser i dag til Muskelsvindfonden, at studiet allerede er en del af ansøgers materiale og danner grundlag for Medicinrådets vurdering af Spinraza til SMA type II.

Sekretariatet oplyser også, at ansøger har mulighed for igen at ansøge Medicinrådet om at revurdere anbefalingen 12 uger efter den seneste anbefaling, dvs. til april. Ansøger om godkendelse af Spinraza er medicinalvirksomheden, Biogen, som har udviklet Spinraza.

Tidligere udmelding: Publicer studierne

Sekretariatets udmelding undrer Muskelsvindfondens formand, Lisbeth Koed Doktor, da formanden for Medicinrådet Steen Werner Hansen tidligere har udtalt, at det ikke er nok, at studier af medicinen bliver offentliggjort på forskellige lægekongresser. Dette fremgår blandt andet på Fyens.dk

Samtidig mener Lisbeth Koed Doktor, at det er grotesk, at Danmark vurderer data til at være så dårlig, når man har vurderet den god nok til at godkende Spinraza på europæisk plan via Europæisk medicinagentur (EMA) og konkret i lande som Sverige, Norge, Tyskland og Spanien.

– Som minimum kunne Medicinrådet have åbnet for, at alle børn og unge med SMA under 18 år kunne komme i protokollerede forløb – ligesom i Norge og Sverige. Som tre overlæger allerede har været ude at sige, kan det ikke vente: jo før behandlingen igangsættes, jo bedre, siger Lisbeth Koed Doktor.

Hun påpeger, at medicinen er udviklet til alle mennesker med SMA, og derfor skal alle med SMA både børn og voksne på sigt også have adgang til medicinen.

Politiker: Ser de bevidst bort fra resultater?

Folketingspolitiker Jeppe Jakobsen fra Dansk Folkeparti gav igen i går udtryk for bekymring over Medicinrådet på den sociale tjeneste Twitter. Han frygter, at Medicinrådet er blevet et monster, der ikke giver lægerne mulighed for at behandle. Også Lars Fogt Werner, Direktør i Psoriasisforeningen er ude med riven. Han skriver på Twitter:

– Medicinrådet gambler med Folketingets principper og vægter pris pris pris fremfor faglighed faglighed faglighed som proklameret af #danskeregioner med #benthansen i spidsen ved etableringen af Medicinrådet. Godt, at ansvarlige politikere nu går ind i sagen.

Europæisk medicinagentur (EMA):

EMA garanterer videnskabelig evaluering, tilsyn med og sikkerhedsovervågning af lægemidler til mennesker (og dyr) i EU.