Muskelsvindfonden er meget tilfreds med Statsminister Mette Frederiksens udmelding til Folketingets åbning i dag. Med den nye såkaldte ”nærhedsreform” sætter hun fokus på for meget kontrol i det offentlige. Vi er meget enige i prioriteringen og har nogle forslag til, hvor de gode intentioner kan blive udført i praksis.

Muskelsvindfonden har i mange år været vidne til, hvordan tilliden til mennesker, som søger hjælp fra det offentlige, bliver mindre og mindre. Vi er nået dertil, at det er blevet hverdag, at kommunen skal observere borgere gå i bad for at vurdere deres behov for hjælp. Vi ønsker, at kommunerne har tillid til, at når mennesker med handicap søger om hjælp, så beder de ikke om mere hjælp, end de har brug for. Vi ønsker tilliden tilbage.

Det er en længere proces, men Regeringen kan begynde med at se på to konkrete problemstillinger, hvor større tillid er en faktor.

Mere fleksibel hjælp til familier

En udfordring drejer sig om, at familier skal mødes med en større grad af tillid og have frihed til at tilrettelægge den hjælp, de modtager fra kommunen. De skal i højere grad kunne planlægge deres hverdag, og hjælpen skal tilpasses hverdagen – og ikke omvendt. Vores forslag er relativt enkelt, da hjælpen kan udmåles efter de samme paragraffer som i dag. Altså kræver det ingen lovændring, og det koster ikke én krone. Forældrene skal blot have lov til at overtage styringen af, hvordan timerne bruges. Ideerne kan læses i denne artikel, som vi skrev i 2017. LÆS HER. 

Børn med handicap skal med på ferie

Vi er også fortalere for, at børn skal kunne få hjælp under deres ferier. I dag er det sådan, at børn ikke må tage deres hjælpere med til udlandet.
Den paragraf, som Ankestyrelsen henviser til, at kommunerne skal bevilge hjælp efter, udelukker muligheden for, at hjælpen må følge med på familiens ferie i udlandet.
Det handler altså ikke om ekstra hjælp, men kun om at beholde den hjælp, man har hjemme.

Her var den tidligere socialministers primære argument imod en løsning, at hun ikke havde tillid til, at forældrene kunne finde tilstrækkelig kvalificerede hjælpere til at tage med. Så var det bedre med uddannet kommunal personale i en aflastningsordning, mente ministeren.

Her kan du læse det debatindlæg, som formand for Muskelsvindfonden, Simon Toftgaard Jespersen, tidligere skrev om emnet sammen med en mor. Læs indlægget her.