For første gange i mange år har handicapområdet fået en større plads i valgkampen. Det er ikke alene Muskelsvindfondens fortjeneste, men de mange fortællinger bag #enmillionstemmer.

Handicappolitik er uden tvivl kommet i fokus efter #enmillionstemmer gik i luften, og det har givet synlige resultater. Flere partier er nu kommet med konkrete handicappolitiske udspil, og det giver håb om forbedringer efter valget.

Baggrunden er desværre, at hullerne i vores velfærd er blevet så store, at det er tydeligt, at der er brug for konkrete indsatser på flere handicapområder. Og netop de personlige historier under hashtagget #enmillionstemmer vidner om, at der er brug for en genopretning.

SF: Startpakker til mennesker med ALS

Et af de seneste udspil i valgkampen kommer fra SF. Partiet afsætter blandt andet 25 millioner kroner årligt til at give unge med handicap bedre mulighed for at blive boende hjemme og 100 millioner kroner årligt til at forbedre rammerne for BPA-ordningerne.

De 100 millioner skal blandt andet omfatte en startpakke til borgere med progredierende sygdomme som ALS og give bedre muligheder for at tage sin hjælper med i forbindelse med hospitalsindlæggelse. Muskelsvindfonden har siden november arbejdet for at finde løsninger til mennesker med ALS, og er meget positive over for SF’s forslag.

– Vi har prioriteret ekstra penge til netop BPA-området, fordi det helt tydeligt er blevet nedprioriteret gennem de senere år. I mine møder med de personer, der er blevet ramt, har jeg set, hvor store menneskelige konsekvenser manglen på hjælp har, siger SF’s handicapordfører Kirsten Normann Andersen.

Også lettere adgang til førtidspension, lettere adgang til hjælpemidler og bedre tilgængelighed til offentlige bygninger er med i SF’s handicapudspil, der i sin helhed kan læses her.

Fælles udspil mellem SF og DF

Udspillet kan ses som en opfølgning på det fælles udspil fra SF og DF, der kom få dage, før valget blev udskrevet. Heri lovede partierne fra hver sin side af folketingssalen, at uanset hvordan regeringsmagten ser ud efter et valg, skal handicapområdet prioriteres. Læs artiklen i Altinget.

Artiklen fortsætter under billederne, hvor du blandt andet kan læse om besøg hos #enmillionstemmer

Enhedslisten: Giv mennesker med handicap retssikkerhed

I Enhedslistens udspil er der fire klare forslag til, hvordan retssikkerheden kan blive bedre på handicapområdet. Enhedslisten vil blandt andet indføre tidsfrister for sagsbehandlingstider i kommunerne og Ankestyrelsen. Muskelsvindfonden bifalder dette og foreslår desuden, at der ved overgangen fra barn til voksenliv skal det gøres ulovligt at fjerne ansøgers hjælp, før der er truffet afgørelse om, hvilken hjælp ansøgeren skal modtage fremover, mener Muskelsvindfonden

Enhedslisten påpeger også, at der skal være konsekvenser for kommuner, der tilsidesætter serviceloven, og partiet foreslår en godtgørelsesordning.

– Det er ærligt talt svineri, at kommunerne for at spare tager uvurderlig støtte fra mennesker med handicap. For det er, hvad der foregår, og det er grunden til, at kommunerne taber så mange sager i Ankestyrelsen. Kommunerne har kun økonomisk fordel af finten, fordi regningen ender hos borgerne, også når kommunen er helt gal på den. Det kan vi ikke være bekendt, fastslår handicapordfører Jakob Sølvhøj i udspillet.

Læs Enhedslistens udspil her.

Se Pernille Skippers støtte til  #enmillionstemmer på hendes Facebook profil.

Socialdemokratiet: Bedre muligheder

Socialdemokratiets udspil “Bedre mulighed for mennesker med handicap” kan du klikke på her. Du kan også læse en omtale af udspillet på Danske Handicaporganisationers hjemmeside her.

På besøg hos #enmillionstemmer

Det er ikke kun handicappolitiske udspil, som er kommet på banen under valgkampen. En større lydhørhed og nysgerrighed fra flere politikeres side ses tydeligt.

Den radikale politiker, Kristian Heegaard var en af de første politiker, som tog #enmillionstemmer til sig. Han har gennem de seneste uger besøgt en række mennesker med forskellige handicap, både synlige som usynlige handicap. Følg hans besøg på Facebook.

Karina Adsbøl (DF) møder Simon

DF’s handicapordfører, Karina Adsbøl har i valgkampens slutspurt besøgt Simon Kjær fra Sønderborg, der har muskelsvind. Simon Kjær gav handicapordføreren et indblik i, hvordan det er at være ung med muskelsvind. Han fortalte om de manglende hjælpertimer, som blandt andet gav store udfordringer, når han ville i byen med sine venner. Ofte var han nødt til at ringe til sin mor, når man havde brug for hjælp, hvilket ikke er særlig sexet, for en ung gymnasiedreng.

Karina Adsbøl lyttede også til Simons forældre, som fortalte om, hvor tungt systemet er, når man får et barn med et handicap. Pludselig skulle de både være handicaphjælper og socialrådgiver med styr på diverse paragraffer samtidig med, at der også er en storebror, der ønsker kvalitetstid med sine forældre.

Specielt overgangen fra barn til voksen, var et tema i snakken med Karina Adsbøl. Det var ikke nemt for Simon og hans familie, da han fyldte 18 år, fordi han ikke kunne få den nødvendige hjælp. Flere sager måtte forbi ankesystemet, før der blev fundet løsninger. Handicapordføreren mener, at løsningen kan være, at en kommune ved det fyldte 17. år går i dialog med familien, så bevillingen ligger klar ved det fyldte 18. år.

Tre lydhøre politikere hos Muskelsvindfonden

Mandag den 5. juni kom tre lydhøre politikere forbi Muskelsvindfonden. Det var Torsten Gejl fra Alternativet, Henrik Vinther fra Det Radikale Venstre og Mona Juul fra Det Konservative Folkeparti. De ville møde vores nye formand Simon Toftgaard Jespersen og høre om en række handicappolitiske problemstillinger:

  • Pres på hjælperordning (BPA) – udfordringer og løsninger
  • Når simple sygdomme bliver komplekse – når mennesker med muskelsvind bliver indlagt på lokalsygehuse
  • Prioritering af medicin – udfordringer og mulige løsninger ift. små diagnosegrupper

Efter mødet gik de live på Muskelsvindfondens Facebookside, hvor de talte om løsninger, og det kan du se her.

Tilbagemeldinger til Muskelsvindfonden

I starten af valgkampen gav Muskelsvindfonden alle partierne flere muligheder for at præsentere deres politik:

  • De kunne skrive en handicappolitisk præsentation af deres holdninger på området.
  • De kunne sende et egentligt handicappolitisk valgprogram, hvis de har udarbejdet sådan et.
  • De kunne sende et link til deres eksisterende handicappolitik.

Du kan finde tilbagemeldingerne her på hjemmesiden eller klikke dig ind herunder:

Liberal Alliances tilbagemelding

Venstres tilbagemelding

Dansk Folkepartis tilbagemelding

Alternativets tilbagemelding

Enhedslistens tilbagemelding

SFs tilbagemelding

Det Konservative Folkepartis tilbagemelding