Når ALS rammer, så skaber det uundgåelige forandringer for hele familien, som kan være ekstra svære at tackle i en tid, hvor overskuddet ikke er tilstede.

Det gælder for de fleste alvorlige sygdomme, at den ikke bare påvirker det enkelte menneske, men sågar hele familien. I tilfældet ALS forværres dette blot af, at udviklingen i sygdommen kan ske fra dag til dag, hvilket ofte gør det svært at følge med for de pårørende både fysisk og psykisk. Behovet for støtte kan hurtigt stige, og det påvirker selvfølgelig den enkelte person, men i særdeleshed også den nære familie. Muskelsvindfonden møder dagligt mennesker med ALS og deres pårørende, og det er fortælling om både sorg, frustration og naturligvis masser af kærlighed til hinanden.

Det er hele familien, der bliver syg, Ina Lüders, 41 år

Det går som oftest stærkt

Mennesker med ALS oplever at kunne noget den ene dag, som næste morgen virker umuligt. Det kunne være at åbne et skruelåg eller en pose slik – de helt små ting i hverdagen. Selvom dette måske virker elementært, så rammer det ofte hele familien, når far eller mor pludselig ikke er så selvstændige længere.

Den ene dag kan min mand åbne en mælkekarton, den næste dag da kan han ikke, Kristina, 44 år

Se vores kampagnefilm med pårørende.

Behovet for at tale med andre

Netop fordi ALS rammer hele familien og ikke blot er en enorm omvæltning for den enkelte, er det vigtigt at huske de pårørende, når man taler støtte og hjælp udefra. Bliver de pårørende klædt på og får lov at tale med andre i samme situation, er de ofte også bedre i stand til at være der for deres familiemedlem i det omfang, der er behov for.

Denne del har Muskelsvindfonden stort fokus på i sit arbejde med ALS-området, som du kan læse mere om her.

Støt Muskelsvindfonden, vi støtter familierne. Mobilepay til 25770 i dag.