Foto: Mark Knudsen

Vores medlemmer har stillet Johanne Schmidt-Nielsen nogle spørgsmål, som er eksempler på, hvad de oplever at blive spurgt om af vildt fremmede mennesker. Spørgsmål, som nok de færreste ville stille, hvis de selv skulle svare.

Hvordan sover du?

Jeg sover for det meste på siden. Men falder i søvn på maven. Og så har jeg rigtig mange puder og en virkelig varm dyne.

Kan du tale?

Jeg kan i den grad tale. Men jeg har faktisk en kollega på Enhedslistens sekretariat på Christiansborg, som kan tale endnu mere. Hun hedder Sarah Glerup og fik for et par år siden respirator på grund af sin muskelsvind. Respiratoren betyder, at hun kan tale helt uden pauser. Hun er nemlig ikke nødt til at stoppe op for at trække vejret. Men jeg kan nu også lytte. Det synes jeg heldigvis, at jeg er ret god til.

Hvad gør du, når du skal på toilettet?

Jeg låser døren, og hvis jeg besøger et offentligt toilet, så tørrer jeg toiletbrættet af med papir eller lægger papir, der hvor jeg skal sidde. Jeg ved, at Pia Kjærsgaard gør det samme. Og det er vist sådan cirka det eneste, jeg har til fælles med hende.

Altså hvordan så med det der… sex … altså kan du mærke noget?

Ja

Hvis du skulle ændre én ting i hele verden, hvad skulle det så være?

Så ville jeg omlægge den måde, vi forbruger og producerer varer på, så vores klode kan holde til, at vi bor her.

Hvad ville du ønske, at du kunne?

Flyve!

Hvad skal du lave i den næste måned?

I november er valg til kommuner og regioner. Så i den kommende tid har jeg mange dage, hvor jeg skal rundt i landet og diskutere folkeskoler, børnehaver, plejehjem, sygehuse og alt det andet, som vores kommuner og regioner har indflydelse på.

Johanne Schmidt-Nielsen
Folketingspolitiker for Enhedslisten, har siddet i Folketinget siden 2007, Enhedslistens første parlamentariske leder
Har en bachelor i socialvidenskab