ALS er en aggressiv og alvorlig sygdom, der angriber de nerveceller i hjernen og rygmarven, som styrer musklernes bevægelser. Det betyder, at mennesker med ALS med tiden bliver lam i hele kroppen. Udviklingen af ALS er typisk hurtigere end hos andre muskelsvinddiagnoser.

Læs mere herunder

ALS og Sklerose er ikke det samme

Mange tror fejlagtigt, at diagnosen ALS (Amyotrofisk Lateral Sklerose) er det samme som sklerose. Det handler formentlig om navnet, men det til trods er der tale om to vidt forskellige sygdomme med hver sine symptomer og forløb.

Forskellen på ALS og Sklerose

ALS er en nervesygdom, som giver lammelser, der forværres over tid. En del mennesker med ALS får også demens og adfærdsændringer, men langt fra alle med ALS.

Sklerose er derimod en sygdom, hvor kroppens immunforsvar angriber kroppens egne celler. Den kan også give lammelser og derudover kan den give føleforstyrrelser, synsnedsættelse, vandladningsforstyrrelser og kognitive problemer.

Muskelsvindfonden arbejder for ALS

Til trods for sammenfaldet i navne har de to sygdomme altså intet med hinanden at gøre, og derfor er der også tale om to helt forskellige patientforeninger.

Mennesker med sklerose skal henvende sig til Scleroseforeningen, mens det for mennesker med ALS er Muskelsvindfonden. Som et supplement til Muskelsvindfonden er også RehabiliteringsCenter for Muskelsvind (RCFM), som har den faglige ekspertise og kan rådgive eller undervise mennesker med ALS.

Besøg RehabiliteringsCenter for Muskelsvind

Videoer om livet med ALS

Videofortællinger med Torben og Susanne Mikkelsen, Ina Lüders og søskendeparret Berit og Lea samt mange andre, som har haft ALS tæt inde på livet.

Find videoer

Podcast om ALS

Lyt til tre personer, der er berørt af ALS. Du kan høre Steen, Lone og Mathilde fortælle deres åbenhjertige og levende fortællinger. Vores podcast ligger på Podimo, Buzzsprout og iTunes samt her på siden.

Find podcasts

Webinarer om ALS

Vi har afholdt forskellige webinarer, bl.a. om at børn og unge også er pårørende.

Find Muskelsvindfondens webinarer

Livet med ALS

Find en række artikler om mennesker med ALS og deres pårørende. På siden kan du krydse af om du har ALS eller er pårørende for at få de artikler, som er relevante for dig.

Find fortællinger

ALS rammer hele familien

Støt Muskelsvindfonden – vi støtter familierne

Mobilepay til 25770 i dag 

Vi er Muskelsvindfonden. Vi får ting til at ske. Ved at lytte. Ved at handle. Ved at udfordre. Ved at tage chancer. Ved at inspirere. Ved at råbe op. Ved at blive ved. Og frem for alt: Ved at stå sammen og skabe plads til forskelle og til det gode liv med muskelsvind. Besøg vores sider:

Tilmeld vores nyhedsbrev

Få vores nyhedsbrev cirka to gange om måneden.

Dine data bliver kun delt i Muskelsvindfondens organisation. I øvrigt henvises til Muskelsvindfondens generelle privatlivspolitik, som du finder her.

Kontakt os

Kongsvang Allé 23, 8000
Aarhus C
Tlf 89 48 22 22
info@muskelsvindfonden.dk