Aktuel debat:
skal vi have
aktiv
dødshjælp
i Danmark?

Skal du selv kunne bestemme, hvornår du skal dø? Debatten raser i medierne i øjeblikket, da et nyt borgerforslag skal i høring i 2023. Statsminister Mette Frederiksen har meldt, at hun, modsat Etisk Råd, er for aktiv dødshjælp. Muskelsvindfonden siger ja til aktiv livshjælp, men nej tak til aktiv dødshjælp.

Føler du dig selvmordstruet, så kontakt Livslinien på 70 201 201
fra kl. 11 – 05

link til Livsliniens hjemmeside

Få begreberne på plads

En stor del af debatten om aktiv dødshjælp er desværre vildledende, da begreberne ofte bruges forkert. Og der er stor uvidenhed om, hvad passiv dødshjælp er, og hvilke muligheder der allerede eksisterer i lovgivningen for at give patienter en smertefri død.

I Danmark er aktiv dødshjælp og assisteret selvmord ulovlig og strafbart, mens passiv dødshjælp er tilladt. I både etiske og juridiske diskussioner om behandling af døende patienter er skelnen mellem aktiv og passiv dødshjælp derfor afgørende.

Medlemmer i medierne

Sarah Glerups video fik mere end 1000-delinger

Sarah Glerup, tidligere repræsentantskabsmedlem i Muskelsvindfonden og tidl. medlem af Folketinget for Enhedslisten, valgte i juni at sætte ord på sin bekymring for, at aktiv dødshjælp bliver indført i Danmark.
Hendes video er i skrivende stund delt mere end 1000 gange på Facebook. Se videoen her.

Aktive medlemmer i debatten

Bestyrelsesmedlem Ditte Guldbrand Christensen skrev et indlæg til Politiken, som var et åbent brev til Mette Frederiksen. Det kan du læse her.

Ditte Guldbrand var også med i flere TV-debatter, blandt andet Go’ aften Live på TV2. Det kan ses her.

Lene Kjær Thomsen, medlem af Muskelsvindfonden, skrev en klumme med titlen: ”Ensidig debat om aktiv dødshjælp”. Den kan du læse her.

Tidligere artikler

Jane valgte at dø

Læs her om Jane Hoffmann, der havde ALS, og som i januar 2014 rejste til Schweiz for at begå assisteret selvmord på en klinik, Hun ville allerhelst have fået aktiv dødshjælp herhjemme.

Læs hendes historie

Lars valgte
at give livet
en chance

Læs her om Lars Krogh, der i 2014 havde ALS og gik ind for aktiv dødshjælp. Han valgte dog at give livet en chance, da han sagde ja til at få respirator.

Læs hans historie

Muskelsvindfonden
går ind for
aktiv livshjælp

Muskelsvindfonden er imod aktiv dødshjælp, fordi det allerede er muligt for patienter at få en smertefri død, som loven er i dag. Mennesker skal have den rette hjælp til at leve et godt liv med deres sygdom eller handicap. Samtidig vil vi arbejde mere aktivt for at oplyse om de muligheder, der er, når et menneske er dødeligt syg

Læs vores holdning her - vedtaget på et repræsentantskabsmøde i 2017

Vi er Muskelsvindfonden. Vi får ting til at ske. Ved at lytte. Ved at handle. Ved at udfordre. Ved at tage chancer. Ved at inspirere. Ved at råbe op. Ved at blive ved. Og frem for alt: Ved at stå sammen og skabe plads til forskelle og til det gode liv med muskelsvind. Besøg vores sider:

Tilmeld vores nyhedsbrev

Få vores nyhedsbrev cirka to gange om måneden.

Dine data bliver kun delt i Muskelsvindfondens organisation. I øvrigt henvises til Muskelsvindfondens generelle privatlivspolitik, som du finder her.

Kontakt os

Kongsvang Allé 23, 8000
Aarhus C
Tlf 89 48 22 22
info@muskelsvindfonden.dk