Føler du dig selvmordstruet, så kontakt Livslinien på 70 201 201
fra kl. 11 – 05
Få begreberne på plads
En stor del af debatten om aktiv dødshjælp er desværre vildledende, da begreberne ofte bruges forkert. Og der er stor uvidenhed om, hvad passiv dødshjælp er, og hvilke muligheder der allerede eksisterer i lovgivningen for at give patienter en smertefri død.
I Danmark er aktiv dødshjælp og assisteret selvmord ulovlig og strafbart, mens passiv dødshjælp er tilladt. I både etiske og juridiske diskussioner om behandling af døende patienter er skelnen mellem aktiv og passiv dødshjælp derfor afgørende.
-
Eutanasi (aktiv dødshjælp) betyder lovliggørelse af drab på begæring. Det drejer sig om, hvorvidt det skal være tilladt for læger at tage livet af svært lidende og eventuelt døende patienter, der anmoder om det.
Kilde: rehpa.dk (REHPA er Danmarks nationale videncenter for rehabilitering og palliation)
-
Ved passiv dødshjælp forstår man at undlade at iværksætte foranstaltninger, som man må formode at kunne forlænge patientens liv, f.eks. at afbryde respiratorbehandling af en bevidstløs person eller seponering af penicillinbehandling af terminalt syge patienter.
Kilde: Læger.dk
-
Assisteret selvmord betyder lovliggørelse af, at en anden person (evt. en læge) giver patienten medicin og vejledning, så patienten selv kan gøre en ende på livet.
I dag er assisteret selvmord ikke tilladt i Danmark.Kilde: rehpa.dk (REHPA er Danmarks nationale videncenter for rehabilitering og palliation)
-
Det palliative koncept går ud på at bekræfte livet og give anerkendelse til det enkelte menneske. Det kunne være et modstykke til eutanasien, nemlig en helhjertet omsorg og en lindrende behandling. Det er ikke uværdigt at være afhængig af andre, men det er uværdigt, hvis man i en sådan situation ikke får optimalt hjælp.
Kilde: rehpa.dk (REHPA er Danmarks nationale videncenter for rehabilitering og palliation)
Medlemmer i medierne
Sarah Glerups video fik mere end 1000-delinger
Sarah Glerup, tidligere repræsentantskabsmedlem i Muskelsvindfonden og tidl. medlem af Folketinget for Enhedslisten, valgte i juni at sætte ord på sin bekymring for, at aktiv dødshjælp bliver indført i Danmark.
Hendes video er i skrivende stund delt mere end 1000 gange på Facebook. Se videoen her.
Aktive medlemmer i debatten
Bestyrelsesmedlem Ditte Guldbrand Christensen skrev et indlæg til Politiken, som var et åbent brev til Mette Frederiksen. Det kan du læse her.
Ditte Guldbrand var også med i flere TV-debatter, blandt andet Go’ aften Live på TV2. Det kan ses her.
Lene Kjær Thomsen, medlem af Muskelsvindfonden, skrev en klumme med titlen: ”Ensidig debat om aktiv dødshjælp”. Den kan du læse her.
Tidligere artikler
Jane valgte at dø
Læs her om Jane Hoffmann, der havde ALS, og som i januar 2014 rejste til Schweiz for at begå assisteret selvmord på en klinik, Hun ville allerhelst have fået aktiv dødshjælp herhjemme.
Læs hendes historieLars valgte
at give livet
en chance
Læs her om Lars Krogh, der i 2014 havde ALS og gik ind for aktiv dødshjælp. Han valgte dog at give livet en chance, da han sagde ja til at få respirator.
Læs hans historieMuskelsvindfonden
går ind for
aktiv livshjælp
Muskelsvindfonden er imod aktiv dødshjælp, fordi det allerede er muligt for patienter at få en smertefri død, som loven er i dag. Mennesker skal have den rette hjælp til at leve et godt liv med deres sygdom eller handicap. Samtidig vil vi arbejde mere aktivt for at oplyse om de muligheder, der er, når et menneske er dødeligt syg
Læs vores holdning her - vedtaget på et repræsentantskabsmøde i 2017