Grønnere Grøn viste, at frivilligheden kan bære hvilken som helst opgave

Gitte Dreier Jacobsen

30. sep 2020

Frivillige får hjulene til at dreje, når Muskelsvindfonden holder Grøn og Cirkus Summarum. Uden frivillige, ingen indsamlingsarrangementer. I år blev både Grøn og Cirkus Summarum aflyst, og hvordan fastholder man frivillige i en sådan situation?

På Muskelsvindfondens frivillighedskontor er fastholdelse af frivillige en af de allervigtigste opgaver. For falder de frivillige fra, kan foreningen ende med at stå i et seriøst problem.

På frivillighedskontoret sidder en teamleder og to frivillighedskoordinatorer, og rygterne siger, at de næsten aldrig sover. De er dagligt i kontakt med mange af Muskelsvindfondens tusindvis af frivillige på mails, i telefonen og via sociale medier. Kontoret står også for efteruddannelsesprogrammer, rekruttering, udvikling, sjove tiltag for de frivillige, evaluering og meget andet. Sagt med få ord sørger de for, at de frivillige ved, at de er værdsat i Muskelsvindfonden.

– På mange måder er ”set, hørt og forstået” vores mantra. Vores frivillige skal vide og mærke, at de bliver set og anerkendt for deres indsats. Hørt hvis de har gode ideer eller konstruktiv kritik, og at de bliver forstået, ved at vi tager deres input alvorligt, fortæller Gitte Valentin, teamleder på kontoret, og hun fortsætter:

– Hvis vi formår at fastholde tilfredse frivillige, nyder vi godt af, at de kommer med erfaring år efter år og måske ovenikøbet rekrutterer fra deres netværk, så vi får flere frivillige.

Der er ingen tvivl om, at det var vigtigt for os, at vi viste frivilligheden, at vi stadig har brug for dem

Gitte Valentin

Teamleder

Aflysninger blev mødt med forståelse

Da Grøn og Cirkus blev aflyst, fik Muskelsvindfonden bekræftet, at indsamlingsarrangementerne har stor betydning for frivillige. Flere meldte tilbage, at de var utroligt triste over ikke at komme ”på græs” og være sammen med de andre frivillige. Muskelsvindfonden blev dog mødt med forståelse og respekt for de beslutninger, der blev truffet.

På spørgsmålet om, hvordan har det været for Muskelsvindfondens frivillige, at Grøn og Cirkus Summarum blev aflyst, svarer Gitte:

– Der er ingen tvivl om, at når vores arrangementer bliver aflyst, skaber det en enorm skuffelse hos langt de fleste, men jeg oplever også, at de bakker op og står klar til at løfte, så snart vi har nogle opgaver, som vi har brug for hjælp til, uanset hvad det er. Fx stillede frivillige op, da flere mennesker med muskelsvind havde behov for hjælp til indkøb i en tid med fare for at blive smittet med coronavirus. Vi har i denne modgangstid oplevet kæmpe opbakning og et stærkt sammenhold, og jeg synes, at det vidner om, at vi har skabt nogle værdier, som er helt rigtige.

Artiklen fortsætter under billederne.

Grønnere Grøn handlede også om de frivillige

Efter aflysningen af Grøn og Cirkus Summarum var det store spørgsmål – hvad nu med frivilligheden? Og da Muskelsvindfonden fandt på idéen om Grønnere Grøn – altså at konvertere den aflyste Grøn turné til 117 havefester rundt om i hele landet, hvor danskerne var værter – var en af bagtankerne da også at finde på noget, der kunne involvere og fastholde de frivillige. Det var vigtigt for Muskelsvindfonden at samle de frivillige på en anden måde, når nu mange af dem følte, at tæppet var trukket væk under dem med aflysningen af de to arrangementer.

Gitte fortæller videre:
– Grønnere Grøn er et fantastisk eksempel på, at frivilligheden kan bære hvilken som helst opgave. Det var jo et helt nyt set-up, hvor alt var anderledes, og alligevel fik vi flere tilmeldinger til projektet, end vi havde brug for. Og for dem, der deltog, var der ingen tvivl om, at det både var vigtigt og fantastisk at få lov at være ”på græs” – også selvom det bare var en enkelt dag.

Ifølge Gitte havde de deltagende frivillige dels behov for at se nogle af de andre frivillige, dels behov for at bidrage med deres tid og samtidig være med til at skabe Grønnere Grøn.

– Der er ingen tvivl om, at det var vigtigt for Muskelsvindfonden, at vi viste frivilligheden, at vi stadig har brug for dem, corona eller ej – og Grønnere Grøn skriver sig helt sikkert ind i historien som et af de tiltag, der bliver fortalt igen og igen til fremtidige frivillige, slutter hun.

Artiklen fortsætter under billederne.

Frivilligheden er vores DNA

Og corona er endnu ikke slut, så Muskelsvindfonden arbejder på højtryk for at finde en kreativ vej ud af krisen, som naturligvis også involverer de frivillige. Derfor har Muskelsvindfonden oprettet et Udviklingspanel, som man kan blive en del af og få direkteindflydelse på processen.
Frivilligheden er en del af foreningens DNA, en del af fællesskabet, og det har den altid været.

Læs indlægget ” GRØNNERE GRØN Danmarkshistoriens største liveevent”, hvor partnerskabschef Jacob Bartholin har givet interview.

Vi er Muskelsvindfonden. Vi får ting til at ske. Ved at lytte. Ved at handle. Ved at udfordre. Ved at tage chancer. Ved at inspirere. Ved at råbe op. Ved at blive ved. Og frem for alt: Ved at stå sammen og skabe plads til forskelle og til det gode liv med muskelsvind. Besøg vores sider:

Tilmeld vores nyhedsbrev

Få vores nyhedsbrev cirka to gange om måneden.

Dine data bliver kun delt i Muskelsvindfondens organisation. I øvrigt henvises til Muskelsvindfondens generelle privatlivspolitik, som du finder her.

Kontakt os

Kongsvang Allé 23, 8000
Aarhus C
Tlf 89 48 22 22
info@muskelsvindfonden.dk