Mit foretræde for folketingspolitikere hjalp

Af Sofie Skoubo

28. sep 2020

Sofie Skoubo spiller på landsholdet i kørestolsrugby. Siden hun startede på landsholdet, har der været udfordringer med at få dækket hjælperes udgifter i forbindelse med træningslejre og turneringer. Det har hun kæmpet for at gøre noget ved. Og det er der blevet lyttet til.

Hvad kæmper du for – og hvorfor?

Jeg går meget op i sport og spiller på landsholdet i kørestolsrugby. Der har, siden jeg startede på landsholdet, været udfordringer med at få dækket hjælperes udgifter i forbindelse med træningslejre og turneringer.

Fordi jeg er elitesportsudøver, kan jeg ikke få dækket disse udgifter via kommunen ifølge en principafgørelse. Pengene skal enten betales af udøverne selv eller tages fra det samlede budget. Det er ikke rimeligt.

Foto: Signe Mørkeberg Sjøstrøm

Hvordan kæmper du for ”sagen”?

I forbindelse med min praktik i Muskelsvindfonden fik jeg mulighed for at dykke mere ned i problematikken og besluttede mig for at skrive en artikel om emnet. Jeg sendte artiklen ind til Folketingets Kulturudvalg for at spørge om foretræde.

Efter nogle uger fik jeg en mail om, at de gerne ville høre mere om min sag. Jeg tog meget nervøs til København tilbage i november 2019 sammen med Thomas Krog (leder af handicappolitisk afdeling i Muskelsvindfonden:red) for at fortælle min historie for bl.a. Bertel Harder og andre politikere i kulturudvalget. Jeg var nok derinde i 15 minutter, hvilket føltes lidt som en eksamen.

Jeg fik et tip om, at det var vigtigt, at når jeg fremlagde min problematik, at jeg samtidig kom med en løsning på problemet, så politikerne ikke selv skulle ud og finde den.

Da jeg kom hjem fra Christiansborg, skrev jeg til de ordførere, som jeg havde snakket med efter foretrædet, og som havde vist interesse for min problematik.

Efter mit foretræde stillede kulturudvalget spørgsmål til Kulturministeriet.

Hvad er du mest stolt af ved din aktivisme?

I juni 2020 blev det offentliggjort, at Kulturministeriet havde oprettede en ny pulje, som er målrettede økonomisk hjælp til paraatleter, som har brug for personlig hjælper frem til PL 2021. Jeg er stolt over, at jeg har kunnet overbevise politikerne om problematikken og skabe forståelse for en lidt indviklede sag. Derudover er jeg stolt over, at jeg har kunnet hjælpe mine holdkammerater og andre paraatleter i fremtiden, så flere forhåbentlig har mulighed for at deltage i sport.

Set med dine briller: nytter aktivisme?

Jeg har aldrig set mig selv som den store aktivist, men mit praktikophold hos Muskelsvindfonden gav mig lysten til at kæmpe for noget, jeg synes er forkert. Mit foretræde gjorde, at der er blevet oprettet en ny pulje, som kan hjælpe andre atleter i fremtiden.

Sofie Skoubo er bl.a. paraatlet i kørestolsrugby.

Vi er Muskelsvindfonden. Vi får ting til at ske. Ved at lytte. Ved at handle. Ved at udfordre. Ved at tage chancer. Ved at inspirere. Ved at råbe op. Ved at blive ved. Og frem for alt: Ved at stå sammen og skabe plads til forskelle og til det gode liv med muskelsvind. Besøg vores sider:

Tilmeld vores nyhedsbrev

Få vores nyhedsbrev cirka to gange om måneden.

Dine data bliver kun delt i Muskelsvindfondens organisation. I øvrigt henvises til Muskelsvindfondens generelle privatlivspolitik, som du finder her.

Kontakt os

Kongsvang Allé 23, 8000
Aarhus C
Tlf 89 48 22 22
info@muskelsvindfonden.dk