Muskelsvindfondens kronik får minister i tale

Anita Vognstrup

09. dec 2019

En kronik fra Muskelsvindfonden i Information startede en kavalkade af spørgsmål til socialminister Astrid Krag (S) fra Folketingets medlemmer. Og ministerens svar er, at tilliden mellem borgere og kommuner skal på dagsordenen.

Den 25. oktober 2019 bragte Information kronikken “Kommuners overvågning af borgere med handicap er indgribende og ydmygende”, som er forfattet af Muskelsvindfondens udviklingschef, Jørgen Lenger. 

Kronikken kritiserer den overvågning, som mennesker med handicap i mange tilfælde udsættes for, når kommunen skal vurdere deres behov for hjælpDen stiller skarpt på den grænseoverskridende og krænkende oplevelse, det er for et menneske, når sagsbehandlere fra kommunen potentielt flytter ind i dagevis og gransker alt fra toiletbesøg til tilberedning af morgenmad.  

Hvem har ansvaret, spørger udviklingschefen

Jørgen Lengers opråb i Information fik medvind på sociale medier, og kronikken blev delt knap 3000 gange på sociale medier. kronikken stiller han spørgsmålene: 

 “Hvem har ansvaret for dette tiltagende idioti? Hvem rækker hånden op og siger: Det er min beslutning, mit ansvar? Socialministeren? Folketinget? Ankestyrelsen? Kommunernes Landsforening? Borgmesteren? Kommunalbestyrelsen? Socialchefen? Eller lever systemet sit helt eget hovedløse liv uden nogen som helst indblanding?” 

En regn af spørgsmål til ministeren

Disse spørgsmål vakte genklang blandt flere af Folketingets medlemmer, som både læste og delte kronikken. Både Alternativet og SF har på baggrund af kronikken stillet en række relevante spørgsmål til socialminister Astrid Krag om kommuners overvågning af borgere. 

 Socialministeren har nu svaret på alle 10 spørgsmål.  

– De situationer, som beskrives i kronikken, gør stort indtryk på mig. Jeg kan godt forstå, hvis man som menneske i de beskrevne situationer føler, at ens grænser bliver overtrådt. Man mistænkeliggøres i en grad, der står i skarp kontrast til det helt basale behov for hjælp og støtte i dagligdagen, man har, svarer Astrid Krag blandt andet. 

Læs SFs spørgsmål til og svar fra socialministeren her

Læs det ene af Alternativets 8 spørgsmål og svar herpå her

Det kan ikke være så indviklet

Muskelsvindfondens udviklingschef er glad for ministerens imødekommenhed og understreger samtidig, at Muskelsvindfonden selvfølgelig vil holde skarpt øje med kommunerne i fremtiden.

– Det mest centrale i sagen er, at de mennesker, der overvåges, jo i alle tilfælde er nogen, som kommunen kender i forvejen og har kendt i årevis. Så derfor kan det ikke være så indviklet at vurdere deres behov for hjælp, siger Jørgen Lenger.

Tilrane så meget hjælp så muligt

Jørgen Lenger bliver igen og igen rystet over den misforståede mistillid, som kommunerne udviser borgerne.

– Det udspringer af den misforståelse, at man med et handicap gerne vil tilrane sig så meget hjælp som overhovedet muligt. Sandheden er jo som regel den stik modsatte: At man har mere end rigeligt med fremmede mennesker i hjemmet til at hjælpe og bestemt ikke ønsker mere hjælp end højst nødvendigt, påpeger han.

Opgaven skal fjernes fra kommunerne

Jørgen Lenger har fortsat ikke tillid til, at kommunerne kan løfte opgaven med at vurdere behovet for hjælp. Han mener, at opgaven bør flyttes.

– Det er så rystende en mangel på faglig kompetence, at det nærmest er en tilståelsessag. Den fører frem til den konklusion, at opgaven må fjernes fra kommunerne og flyttes til for eksempel regionerne, som har et større befolkningsgrundlag med bedre mulighed for at udvikle den nødvendige kompetence til at løse opgaven. Det ville også give regionerne et lidt bredere arbejdsområde end blot at være sygehusbestyrelser, forklarer han.

Du kan læse en længere version af indlægget lige her.

Vi er Muskelsvindfonden. Vi får ting til at ske. Ved at lytte. Ved at handle. Ved at udfordre. Ved at tage chancer. Ved at inspirere. Ved at råbe op. Ved at blive ved. Og frem for alt: Ved at stå sammen og skabe plads til forskelle og til det gode liv med muskelsvind. Besøg vores sider:

Tilmeld vores nyhedsbrev

Få vores nyhedsbrev cirka to gange om måneden.

Dine data bliver kun delt i Muskelsvindfondens organisation. I øvrigt henvises til Muskelsvindfondens generelle privatlivspolitik, som du finder her.

Kontakt os

Kongsvang Allé 23, 8000
Aarhus C
Tlf 89 48 22 22
info@muskelsvindfonden.dk