Når vi ikke kan komme på græs…

Jane W. Schelde

22. jun 2020

Alle Muskelsvindfondens indsamlingsaktiviteter er aflyst denne sommer pga. corona. Hvad betyder det, og hvad gør vi så? Muskelsvindfonden og Tuborg tilbyder i stedet af flytte livekoncerter hjem i danskernes private haver –  som en gave.

Det var et chok for Muskelsvindfonden, da Danmark blev lukket ned, og alle festivaler, koncerter og større arrangementer måtte aflyses pga. corona. Medarbejderne i Muskelsvindfondens indsamlingsafdeling var ellers SÅ klar til at komme på græs, da aflysningen var en realitet.

”Vi havde det som fodboldspillere, der har trænet og er klar til at gå ud på banen. Græsplænen er slået, alle er top tunet… Vi var også helt klar til at holde en fest for alle danskere, og så blev det aflyst. Det var bare tomt – og faktisk også traumatisk, fordi Grøn bare er så meget vores DNA. Det er en del af vores identitet. Muskelsvindfonden og Grøn er uadskillelige,” siger Theis Petersen, indsamlingschef i Muskelsvindfonden.

Vi løfter i flok

Efter snart 38 år med Grøn (Koncert – som det hed indtil 2018) er det umuligt at adskille koncertturneen og Muskelsvindfonden. Allerede tilbage i 1983, da Muskelsvindfonden og Tuborg for første gang gik sammen om at arrangere Grøn Koncert, var der tale om et unikt samarbejde. Det var længe, før CSR-samarbejde blev opfundet, så samarbejdet mellem en virksomhed og en handicaporganisation var noget helt særligt.

At lave Grøn kunne ikke lade sig gøre, hvis alle ikke gav mere, end det man kunne forvente

Theis Petersen

”Det gør, at vi har en unik historie og position. Vi står stærkt i dag både i den almindelige danske befolkning, blandt kunstnere, frivillige og samarbejdspartnere. Vi har gjort tingene på en anden måde ved ikke at stå med hatten i hånden, men ved at gøre tingene selv. Sammen med frivillige og andre har vi løftet i fællesskab,” siger Theis Petersen, som understreger, at der ikke skal være tvivl om, at alle løfter i flok.

”At lave Grøn – og vores andre indsamlingsaktiviteter – kunne ikke lade sig gøre, hvis alle ikke gav mere, end det man kunne forvente. Alle er en del af et tandhjul.”

Vi tør og vi bliver hurtigt begejstret

Det, der især har kendetegnet Muskelsvindfondens måde at indsamle penge på til foreningens formål, har været, at foreningen ikke har været bange for at hoppe ud i noget, der var større end den selv.

”Vi har turdet vove pelsen – og det gælder også Grøn og Cirkus Summarum. Det DNA er rigtig vigtigt. Det andet er, at vi er hurtige til at blive begejstret. Vi er hurtige til at tage nogle chancer, og det er nødvendigt, ellers kommer vi ingen vegne. Og så kan vi jo godt lide at tjene vores egne penge ved at lave kulturoplevelser for andre. Det giver stolthed og rygrad, og det er vildt vigtigt,” mener Theis Petersen.

Frivillige 2019. Foto: Morten Rygaard

Plads til forskelle i frivilligheden

Et andet kendetegn ved Muskelsvindfondens indsamlingsaktiviteter er frivilligheden, som har været gennemgående i alle årene. Frivillighed i sig selv er ikke unik, men den mangfoldighed, der er blandt Muskelsvindfondens frivillige, er noget særligt.

”Jeg tror, at vores frivillighed er et af de stærkeste fællesskaber på tværs af forskelligheder. Mange andre frivilligheder er mere homogene, fordi de er bygget op omkring interessefællesskaber. Vores frivillighed er ikke bygget op om nogen, der har Grøn eller Cirkus summarum som fælles interesse. Vores frivillige elsker fællesskabet, og det giver en stærk identitet og kultur. Men vi har også arbejdet med mangfoldigheden, så vi også i frivilligheden udlever vores vision om plads til forskelle.”

Grønnere havefester til danskerne

Efter det første chok med aflysningen af Grøn blev der hurtigt sat nye tanker i gang i kredsen omkring Grøn, Muskelsvindfonden og Tuborg. Resultatet er blevet lanceringen af Grønnere Grøn den 25. juli 2020 i samarbejde med NOVA, TV 2, TV 2 Play og LB Forsikring.

Sammen med NOVA kan man dagen igennem holde Grønnere Grøn, mens man fester til god dansk musik og møder artisterne i radioen. Om aftenen kl. 20.00 sender TV 2 og TV 2 PLAY live fra koncerterne med et storslået show.

”Hvorfor nu det? Fordi vi i 38 år har sørget for, at vi kunne holde en fest for danskerne. Det kan vi så ikke i år, men vi føler en forpligtelse til at være til stede, hvis vi kan. I år bytter vi så bare rundt på rollerne og lader danskerne være værter for festen. Så i stedet for otte Grøn koncerter kommer der nu måske 1000 – eller 2000 – havekoncerter afhængig af, hvor mange danskere der vil lave en havefest. Og vi tror på, at vi kan sætte Danmark på den anden ende den 25. juli, når vi sammen med TV 2, TV 2 Play, NOVA, Tuborg og LB Forsikring lancerer måske Danmarkshistoriens største livedag nogensinde,” forklarer indsamlingschefen.

Fejrer fællesskabet – hver for sig

Ifølge Theis Petersen er håbet, at rigtig mange mennesker vil blive ramt af den grønne farve og livemusik. At de fremover vil huske tilbage på sommeren 2020, hvor der var vendt op og ned på alting, men hvor der blev holdt en stor havefest, som Tuborg, Muskelsvindfonden, TV 2, TV 2 Play, NOVA og LB Forsikring stod bag.

Vi tror på, at vi kan sætte Danmark på den anden ende den 25. juli, når vi lancerer måske Danmarkshistoriens største livedag nogensinde

Theis Petersen

”Vi håber, at gæsterne vil tænke, at vi gav dem noget den sommer, hvor alt var lukket ned, og at de så vil komme tilbage og give os noget, når vi har brug for det.”

Grønnere Grøn er ikke et indsamlingsshow, men er givet som en gave den anden vej.

”Grøn har altid handlet om fællesskab og om at gøre en forskel. I år er Grøn noget, vi giver til fællesskabet. Vi fejrer fællesskabet sammen, men hver for sig, og så vender vi tilbage næste år med en klassisk Grøn.”

Indtægtstabet gør ondt

Aflysningen af ikke bare Grøn, men også Cirkus Summarum og andre af Muskelsvindfondens indsamlingsaktiviteter i sommeren 2020 kan ikke undgå at påvirke økonomien i foreningen. For Muskelsvindfonden er Grøn hovedindtægtskilden. 80% af det, som foreningen budgetterer med, kommer fra Grøn, så ifølge Theis Petersen er det klart, at det kan mærkes voldsomt i økonomien, når alle indsamlingsaktiviteter er lukket ned.

”Vi skal nok komme igennem det økonomisk, fordi vi har et godt fundament, men Muskelsvindfonden taber et stort beløb i år – også selv om vi kan få del i arrangementspakker, og medarbejdere er blevet sendt hjem, og vi får lønkompensation. Indtægtstabet kan ikke erstattes af hjælpepakker, så det kommer til at gøre ondt i økonomien i år.”

Støtte og opbakning fra publikum

Som et lille plaster på såret har reaktionerne og støtten fra publikum til såvel Grøn som Cirkus Summarum været utrolig forstående og positive. Forsalget af billetter til især Cirkus Summarum var allerede godt i gang, da aflysningen kom. Så da Muskelsvindfonden gav billetkøberne valgmuligheden mellem at få deres penge refunderet, overføre billetterne til forestillingen i 2021 eller donere til Muskelsvindfonden, valgte rigtig mange at støtte Muskelsvindfonden. Det har givet foreningen et samlet beløb på 140.000 kr.

Endnu flere har overført deres billetter til 2021, og det betyder, at der allerede nu er solgt ca. 60.000 billetter til Cirkus Summarum 2021. Det lover godt for næste års arrangement.

”Det er utroligt dejligt at mærke den opbakning, og det viser det samfundssind, som vi også oplever ude i samfundet, hvor alting nu begynder at åbne igen. Folk strømmer ud i butikker, på caféer og restauranter, så det er tydeligt, at man bakker op om dem, der har fået det svært,” siger Theis Petersen.

 

Fakta om Grønnere Grøn

Tidspunkt: 25. juli 2020

Hvor: Havefester i hele landet. Ca. 20 udvalgte private værter får besøg af et liveband. Muskelsvindfondens frivillige bygger scene, lys og bar op i haven. Tuborg leverer drikkevarer, Muskelsvindfonden sørger for musikken, og koncerterne transmitteres på TV 2, TV 2 Play og NOVA i løbet af dagen og aftenen.

Hvem: De udvalgte værter findes igennem en casting på grønkoncert.dk.