Socialministeren vil se på
vigtig problemstilling

Gitte Dreier

08. feb 2021

Københavns Kommune bryder loven, når de udmåler lavere løn til virksomheder i handicap-hjælperordninger, der ikke har tegnet overenskomst, siger jurist.

Sådan skriver Fagbladet FOA den 4. februar 2018, og man kan læse videre, at det har konsekvenser for bl.a. Jeanette Vildenhoft, som må nøjes med en timeløn på 100 kroner. Fagbladet skriver:

“I 12 timer ad gangen er Jeanette Vildenhoft Hansen på arbejde som handicaphjælper for 32-årige Louise Druedahl. Alligevel får Jeanette kun fuld løn i halvdelen af sin arbejdsdag. I den anden halvdel får hun 100 kroner i timen, svarende til 75 procent af sin normale grundløn.

Det skyldes, at Københavns Kommune har besluttet, at det langt fra er alle af Louises vågne timer, hun har brug for hjælp. 6,5 af timerne skal Jeanette kun stå til rådighed. I følge serviceloven indebærer rådighedstimer, at hjælperen skal være til stede, men kun helt undtagelsesvis udfører aktiviteter for borgeren”.

Der er dog ikke én time, hvor Louise ikke har brug for hjælp, fortæller hun til fagbladet.

Kommuner tolker rådighedstimerne forkert

I Louises tilfælde misbruges kommunen tolkningen af rådighedstimer. Det resulterer i løndumping af hjælpere, mener Muskelsvindfonden, som er gået ind i Louises sag.  Årsagen må være, at det billigere for en kommune at betale rådighedstimer end at betale den fulde løntakst til handicaphjælpere. Det har flere kommuner fundet ud af med skræmmende konsekvenser for den borger, der har brug for hjælpen.

Artiklen fortsætter under billedet, men du kan læse også mere om Louises sag ved at klikke her

Socialministeren forholder sig til sagen

Muskelsvindfondens politiske chef Thomas Krog hæfter sig især ved følgende citater fra  socialminister Astrid Krag, som har svaret på problemstillingen via mail:

“Når en person med handicap har brug for hjælp til toiletbesøg, til at få noget at drikke, til at lukke eller åbne døren, som vi andre foretager os helt naturligt i vores hverdag, har jeg meget svært ved at se, at der skulle være tale om rådighedstimer. Lovgivningen er klar på området, og det forventer jeg selvfølgelig, at kommunerne tager hensyn til i deres afgørelser,”

og

“Hvis vi strammer lovgivningen alt for meget, fjerner vi også noget af den fleksibilitet, der ligger i ordningerne i forhold til, at der kan udmåles rådighedstimer, hvis en hjælper ikke udfører aktiv tjeneste. Det vil være uhensigtsmæssigt. Men det er klart, at hvis udmåling af rådighedstimer frem for aktive timer bliver et mere generelt problem, må vi se nærmere på de lovgivningsmæssige rammer. Jeg vil derfor i den kommende tid følge udviklingen på området.”

Løsninger skal forhindre misbrug af rådighedstimer

Det er tiltrængt, at Astrid Krag Krag åbner for at se på loven, mener politiske chef i Muskelsvindfonden. Han har allerede peget på to løsningsforslag:

Det ene forslag er, at kommunerne skal giver 150 procent, hvis en hjælper bliver tilkaldt til at hjælpe under en rådighedstime. På den måde til rådighedstimerne til den lavere løn ikke blive misbrugt, fordi det bliver for dyrt for kommunen.

Den anden løsning er, at det i vejledningen bliver præciseret, at der skal være 3-4 sammenhængende timers hvile til hjælperen for at rådighedstimer kan komme på tale.

–  Desværre har jeg flere sager, som tegner samme billede, fortæller Thomas Krog.

Se også liveindslaget fra Christiansborg, hvor Louise og Muskelsvindfonden var til møder med politikere om sagen.

Louise Druedahl på Christiansborg

I november 2020 var Louise Druenahl og Muskelsvindfonden på Christiansborg for at fremføre problemstillingerne omkring hendes sag. Hør mere i videoen.

Kontakt os

Vi er Muskelsvindfonden. Vi får ting til at ske. Ved at lytte. Ved at handle. Ved at udfordre. Ved at tage chancer. Ved at inspirere. Ved at råbe op. Ved at blive ved. Og frem for alt: Ved at stå sammen og skabe plads til forskelle og til det gode liv med muskelsvind. Besøg vores sider:

Tilmeld vores nyhedsbrev

Få vores nyhedsbrev cirka to gange om måneden.

Dine data bliver kun delt i Muskelsvindfondens organisation. I øvrigt henvises til Muskelsvindfondens generelle privatlivspolitik, som du finder her.

Kontakt os

Kongsvang Allé 23, 8000
Aarhus C
Tlf 89 48 22 22
info@muskelsvindfonden.dk