Gennembrud: Nu kan flere med muskelsvind få behandling

Suzanne Skærbæk Pedersen

28. aug 2024

Nu kan flere mennesker med muskelsvinddiagnosen spinal muskelatrofi (SMA) få behandling. Det har Medicinrådet netop anbefalet efter et rådsmøde i eftermiddag. Muskelsvindfonden er voldsomt begejstret.

Medicinrådet har netop mødtes til eftermiddag og besluttet, at det nu bliver muligt for en større gruppe mennesker med spinal muskelatrofi (SMA) at få adgang til medicinsk behandling, som tidligere kun var tilgængelig for mennesker med SMA under 25 år.

Det fremgår af Medicinrådets behandlingsvejledning, at alle som opfylder start- og stopkriterierne kan få behandling – uanset alder.

Muskelsvindfondens formand glæder sig over dagens aftale:

– Det er en fantastisk glædelig dag i dag, som vi har ventet på længe. Det er vigtigt at både Medicinrådet og medicinalindustrien endelig har kunnet mødes på midten til gavn for mennesker med SMA. Tak, til alle der har gjort det muligt. Det er en historisk dag, siger Muskelsvindfondens formand, Simon Toftgaard Jespersen.

Der lever knap 200 mennesker med SMA i Danmark. Sidste år blev gruppen udvidet til patienter op til 25 år, og derved kom over halvdelen i behandling.

Muskelsvindfonden har kæmpet for, at flere mennesker med SMA skal kunne modtage effektiv behandling siden 2017. Behandlingen er banebrydende, da den kan bremse udviklingen af muskelsvind.

– Det har været en lang proces, så det er fantastisk, at den er endt, hvor den er. Efter syv års hård kamp er vi utroligt lettede over, at vi har fået alle med. Men processen har været hård for både voksne, unge og forældre inden for hele SMA-miljøet i Danmark, fortæller formand for Muskelsvindfonden, Simon Toftgaard Jespersen.

Efter syv års hård kamp er vi utroligt lettede over, at vi har fået alle med

Simon Toftgaard Jespersen

Formand, Muskelsvindfonden

.

Et kæmpe benarbejde i fagudvalget

Forud for denne sejr har Medicinrådets fagudvalg kæmpet for at skaffe de datamæssige vilkår for at kunne lande aftalen for Danmark. Muskelsvindfondens patientrepræsentanter Lisbeth Koed Doktor, Thomas Koed Doktor og fysioterapeut og forskningsleder Ulla Werlauff fra Rehabiliteringscenter for Muskelsvind, har sammen med resten af fagudvalget brugt flere år på at studere nye Real Life Data og granske et hav af studier for at danne grundlag for Medicinrådets behandlingsvejledning. Samtidig har forældre og børn kæmpet en kamp i medierne for at nå til, hvor vi er i dag.

Sidst vi interviewede Muskelsvindfondens formand om medicin til SMA i 2023, var det blevet anbefalet til voksne op til 25 år. Her ville han ikke åbne champagneflasken endnu, men han lagde den på køl, til alle var med.

– Denne aftale kalder på et glas champagne, siger Simon Toftgaard Jespersen.

Læs nyheden på Medicinrådets side her

Vi er Muskelsvindfonden. Vi får ting til at ske. Ved at lytte. Ved at handle. Ved at udfordre. Ved at tage chancer. Ved at inspirere. Ved at råbe op. Ved at blive ved. Og frem for alt: Ved at stå sammen og skabe plads til forskelle og til det gode liv med muskelsvind. Besøg vores sider:

Tilmeld vores nyhedsbrev

Få vores nyhedsbrev cirka to gange om måneden.

Dine data bliver kun delt i Muskelsvindfondens organisation. I øvrigt henvises til Muskelsvindfondens generelle privatlivspolitik, som du finder her.

Kontakt os

Kongsvang Allé 23, 8000
Aarhus C
Tlf 89 48 22 22
info@muskelsvindfonden.dk