#enmillionstemmer – satte handicap på dagsordenen

Kommunikationsafdelingen

18. jun 2019

#enmillionstemmer har samlet utallige fortællinger fra pårørende og mennesker med handicap eller psykisk sårbarhed, der ikke har følt sig hørt og forstået af systemet. Målet med #enmillionstemmer var at få handicap på dagsordenen i valgkampen, og det lykkedes.

For første gange har handicapområdet fået en større plads i valgkampen i forbindelse med et Folketingsvalg. Det er ikke alene Muskelsvindfondens fortjeneste, men de mange fortællinger bag initiativet #enmillionstemmer, som Muskelsvindfonden, Dansk Handicapforbund (DHF) og aktivisten Monica Lylloff står bag.

Handicappolitik er uden tvivl kommet i fokus efter #enmillionstemmer gik i luften, og det har givet synlige resultater. Flere partier i Folketinget er kommet med konkrete handicappolitiske udspil i valgkampen, og de udspil giver håb om forbedringer efter valget.

Baggrunden er desværre, at hullerne i velfærden er blevet så store, at det er tydeligt, at der er brug for konkrete indsatser på flere handicapområder. Og netop de personlige historier under hashtagget #enmillionstemmer vidner om, at der er brug for en genopretning.

#enmillionstemmer går viralt

Muskelsvindfonden, DHF og Monica Lylloff kunne hurtigt blive enige om, at handicapområdet fyldte for lidt i valgkampen. En hurtig ideudvikling resulterede i initiativet #enmillionstemmer.

Ideen var, at pårørende og mennesker med handicap eller psykisk sårbarhed skulle fortælle deres personlige historie på sociale medier under hashtagget #enmillionstemme. Håbet var at få mange med, så signalet til politikere blev klart: Problemstillingerne med manglende lydhørhed og støtte til mennesker med handicap eller psykisk sårbarhed handlede ikke kun om enkeltsager, men er en generel problematik. Og at problemstillingerne vedrører mange vælgere.

Første opslag blev lagt op den 15. maj, og i løbet af kort tid gik hashtagget viralt. Hvert sekund blev der delt en ny historie, og fortællinger var ikke til at tage fejl af: Der er behov for genopretning af området.

Politikerne kunne ikke undgå at se de en million stemmer. Såvel kendte som ukendte politikere fra både blå og rød blok meldte deres opbakning ud på Facebook, til valgdebatter og i debatindlæg.

Borgere står frem og stiller krav

Muskelsvindfondens direktør, Henrik Ib Jørgensen, er ikke i tvivl om, at #enmillionstemmer ramte ind i tidens tone:
”#enmillionstemmer taler direkte ind i den moderne politiske kultur, hvor flere og flere borgere selv søger indflydelse på den politiske dagsorden og dermed ikke udelukkende overlader det arbejde til etablerede interesseorganisationer. De udnytter medierne til selv at tage ansvar for deres situation ved at stå frem og stille krav. Det er vigtigt.”

Vanførefondens Opmuntringspris 2019

Monica Lylloff modtog i maj Vanførefondens Opmuntringspris 2019 for sit arbejde med at sætte mennesker med handicap og psykisk sårbarhed og deres pårørende på den politiske dagsorden. Monica Lylloff er mor til tre børn med handicap og psykisk sårbarhed. Hun startede bevægelsen: ”Bak op om pårørende til mennesker med handicap og psykiske lidelser” for at sætte fokus på handicapområdet og de mange usynlige stemmer i de politiske valgdebatter, men også i samfundet generelt.

I Facebook-gruppen ’Bak op om de pårørende til handicap og psykisk sårbarhed’ kan du læse historierne fra de mange tusinde personer, der har bidraget med deres fortælling til kampagnen #enmillionstemmer.