Jane W. Schelde. Foto: Søren Holm / Chili
11. februar 2019
På bryggersbordet er der også en stor kødhakkemaskine. På gulvet står en kæmpe gryde på et gasblus ved siden af en stor firkantet metalkasse, som rullepølserne har ligget i pres i. Langs væggen i bryggerset er crosseren parkeret.
Erik åbner døren inde fra stuen og byder mig velkommen i sit rækkehus i Haslund, hvor han næsten lige er flyttet ind. Hele kvarteret er nyt, og han kunne faktisk vælge, hvilket hus han ville leje. Det blev så det i nr. 8.
Han lærte at slå fra sig
Erik Christensen, 64 år, er egentlig fra Horsens. En belastet by, kalder han den, hvor man skulle være god til at slå fra sig for at klare sig. Det lærte han.
“Tatoveringen på venstre arm er symbolsk med en mørk og en lys side – ligesom vi alle har en mørk og en lys side – og med en vægtvogter på oversiden. Det er nok 5-6 år siden, at den blev til et helt ærme”
Ved første blik ligner Erik også en med autoritet, der vækker umiddelbar respekt. En stor mand, bred over skulderen, iført kortærmet t-shirt, der afslører en fuldt tatoveret venstre arm fra skulder til hånd. På højre arm er der to mindre tatoveringer. Om han også skal have ærme-tatovering dér?
Nej, siger han. Eller det har han i hvert fald ingen planer om.
Vi sætter os ved spisebordet i stuen, og der er – selvfølgelig – kaffe på kanden.
”Jeg drikker nok to kander kaffe på en dag,” siger Erik og stikker i et skævt smil. Og kaffen skal vel at mærke være sort.
”Det er faktisk et hårdt arbejde at lave medisterpølse, så jeg bliver nødt til at holde pauser og tage mig en kop kaffe ind imellem. Det er hårdt for fingermusklerne at ælte kødet og fordele det jævnt i tarmen. Men det smager jo godt, og jeg bliver ved, så længe jeg kan.”
“Min hobby er at lave god, sund mad, og jeg vil lave det fra bunden. Så ved man, hvad der er i. Jeg laver det til mig selv og til nogle af mine venner, som får det som tak for, at de hjælper mig med andre ting.”
“Jeg har to køleskabe, en røgeovn og en kæmpe gryde til at koge tingene i. Til foråret får jeg en kirsebærgris på 90 kg, som jeg deler med to andre. Grisen er blevet fodret med kirsebær, der skulle give en særlig smag til kødet. En gourmégris. Den glæder jeg mig til at smage.”
”Mit uundværlige værktøj, når jeg får en halv ko eller hel gris og skal lave medisterpølse, rullepølse, leverpostej, sylte, bacon, hamburgryg, oksebryst….”
Kød skal smage af kød
Selv om Erik for længst har forladt butiksslagter-jobbet, som han er udlært i, er det stadig hans store hobby. Hjemmelavet leverpostej, rullepølse, medisterpølse, sylte, bacon, hamburgryg….
”Det skal være ordentlig kvalitet. Jeg gider ikke købe det færdigt, så ved man jo ikke, hvad der er i,” siger han, men fortæller, at da han arbejdede hos en slagter, så han selv, hvordan der blev puttet et fosfat-produkt i hamburgryggen. Det blev den næsten dobbelt så stor af. Erik demonstrerer, hvor store skiverne blev ved at danne en cirkel med fingrene, hvor fingerspidserne ikke når helt ind mod hinanden. Hvis det var rent kød, ville skiverne blive meget mindre – og hamburgryggen ville smage, som den skal smage, siger han.
Så nu køber han kød – en kvart ko eller en hel gris – på landet og får den hjem som grovparteret.

”Jeg keder mig aldrig. Jeg har altid gang i mange ting og er god til at holde mit sociale netværk ved lige. Her er det min ven Lars Bogner, der lige kigger forbi med smørebrød til frokosten og en god snak.”
”Jeg er faktisk også uddannet massør og har haft klinik i Brædstrup i flere år. Det gjorde jeg ved siden af mit arbejde som socialpædagog. Nu har jeg lukket klinikken, men har indrettet det ene værelse, så jeg stadig kan give massage. Jeg giver kun massage i nakke og skulder og kun en gang imellem. Ellers bliver det for hårdt.”
”Jeg bruger ikke kogebøger. Jeg kan huske opskrifterne. Bogen om røgning fik jeg sammen med den røgeovn, der står på terrassen. Dér ryger jeg min egen bacon. Og bogen om kost?… jeg skal til at gå til diætist. Jeg vil gerne af med nogle kilo, fordi det er tungt at gå, når man vejer for meget. Og det er jo svært at dyrke motion, når man har muskelsvind. Jeg har gået i fitnesscenter, men er stoppet, fordi jeg har fået at vide, at jeg skal passe på ikke at ødelægge muskelceller. De bliver ikke gendannet, når jeg har muskelsvind. Nu har jeg meldt mig til Holbækkuren. Den viser gode resultater.”
”Jeg ser ikke meget fjernsyn, men jeg kan godt lidt at slappe af i stolen og lytte til CD’er. Jeg har endnu ikke fået ordnet mine CD’er, efter at jeg er flyttet, så de er bare blevet smidt ned i skuffen.”
Hjemme hos Erik Christensen
Erik Christensen er tidligere butiksslagter, har muskelsvind og er flyttet i nyt hus. På billederne i artiklen ses han sammen med kammeraten Lars Bogne og kæresten Lone Høgh Nielsen.
Andre udvalgte artikler til dig
- 21/06 2020
Mit liv skal leves – også når hjemmehjælperen går
- 31/01 2021
Diagnosen sidder på bænken
- 31/01 2021
De troede, jeg var beruset
- 31/01 2021
Du skal lære at bede om hjælp