40 gram chips
eller 45 gram
popcorn?

Mathias følger stadig sin kostplan, selv om han nu er kommet ned på sin normalvægt. Det har krævet en omlægning af vaner og ikke mindst en stærk vilje at nå dertil

Af Jane W. Schelde. Foto: Maria Tuxen Hedegaard
22. februar 2020

16-årige Mathias Hambly Christensen havde fået lidt ekstra på sidebenene. Han havde taget på som en bivirkning til den medicin, han nu på 11. år får til sin muskelsvinddiagnose Duchennes muskeldystrofi. Det var ikke så hensigtsmæssigt i forhold til at bevare sin bevægelighed. 

”Når vi var til kontrol på sygehuset, fik vi tit at vide, at det ville hjælpe, hvis Mathias tabte et par kilo. Så ville han have lettere ved mange ting og kunne blive ved med at gå i længere tid,” fortæller Heidi Hambly Christensen, mor til Mathias. 

Familien vidste det godt, men det var svært at få vægten ned, når Mathias ikke kunne motionere som andre pga. sin muskelsvind. 

Mathias selv er lidt genert, så han vil hellere lade sin mor og far fortælle historien om sit vægttab, og så kan han supplere lidt engang imellem. 

Dreng sidder i sin seng

Brækkede benet og kom i kørestol

Omvæltningen kom, da Mathias i januar 2018 faldt og brækkede benet. Benet kom i gips i 6 uger, og han måtte bruge sin manuelle kørestol til at komme rundt. Og så blev Mathias stædig. Han ville op at gå igen, når gipsen kom af, og det krævede en indsats, vidste både han og forældrene 

Det betød, at familien og Mathias’ fysioterapeut på den specialskole, hvor han går, for det første overbeviste lægerne om, at han skulle have en gå-gips på benetDet ville sige, at han kunne støtte på benet og allerede træne, mens han stadig havde gips på.  

For det andet blev Mathias henvist til kommunens sundhedscenter, hvor de netop havde projektet ”Vægtstopperne” for børn, der skulle tabe sig. Vægtstopperne fulgte den såkaldte Holbækkur. En kur, der er udviklet af overlæge Jens-Christian Holm fra Holbæk sygehus, og som mange andre kommuner siden har taget ind som et lokalt tilbud.  

De sagde godt nok hos Vægtstopperne, at det kunne blive svært for Mathias at tabe sig, fordi han ikke kunne følge den del af kuren, der handlede om motion. De var heller ikke vant til at have med børn med handicap at gøre,” siger Heidi Hambly Christensen, som dog roser støtten fra Vægtstopperne højt.  

”De ville gerne prøve, og de har støttet os hele vejen, givet os opskrifter og været klar med gode råd, når det var svært.” 

Stærk vilje og motivation

Men den største cadeau giver begge forældre til Mathias selv. Havde han ikke haft en stærk vilje og motivation til at komme op at gå igen, var det ikke lykkedes ham at holde den skrappe kostplan, træne så meget med fysioterapeuter, som han gjorde og tabe sig. 

Mathias satte 120% ind på at tabe sig – ellers var det ikke lykkedes

Heidi Hambly Christensen

Mor til Mathias

Der var mange rundt om os, der støttede op om Mathias. Men vi kunne ikke have gjort det, hvis ikke Mathias selv ville. Han satte 120% ind på det. F.eks. i skolen, når nogle af kammeraterne delte slik ud, sagde han nej tak eller tog det med hjem og gemte det til om lørdagen, hvor han ifølge sin kostplan måtte få lidt slik. Det er jeg meget imponeret over,” siger Heidi Hambly. 

Dreng hopper på en lille trampolin

Holder fast i nye vaner

Selv om Mathias nu har nået sin normalvægt for sin højde, holder han og familien stadig fast i de nye vaner, som blev introduceret for halvandet år siden.  

”Vi bliver ved med at leve sådanVi kan jo se, at det har hjulpet Mathias, så resultaterne virker motiverende. Og så store afsavn lider vi heller ikke. Det er bare en anden måde at spise på, som man lige skal vænne sig til,” siger Kim Christensen, far til Mathias. 

Resultaterne virker motiverende, så vi fortsætter med at leve sådan

Kim Christensen

Far til Mathias

Han hentyder f.eks. til, at man ifølge kostplanen skal portionsanrette aftensmadenHvis man gerne vil have en portion mere, skal man vente 20 minutter, så kroppen kan nå at mærke, om man virkelig er mere sulten. 

”Og det tror jeg, kun er sket et par gange for Mathias,” siger Kim Christensen. 

Hele familien følger kostplanen

Den nye måde at tænke mad og måltider krævede i starten en del tid og opmærksomhed fra forældrene. Når de handlede, købte de flere grøntsagerkiggede på fedtprocenter og nøglehulsmærker og ledte efter alternativer til de ting, de plejede at spise.

Dér fik de også stor hjælp fra Vægtstopperne, der kunne give dem opskrifter og ideer til at erstatte de usunde varer med hjemmelavede og sundere varer. F.eks. blev bacon erstattet af kalkunbacon, karrysalaten på sildemaden blev en hjemmelavet version med skyr, og om sommeren blev melonstykker puttet i fryseren og spist i stedet for is.  

Og hele familien spiser det samme. Det positive ved familiens omlægning af kosten og madvanerne er ifølge Kim Christensen, at de værdsætter ekstra, når de kommer ud at spiseog at børnene ser frem til lørdagen, hvor de må få lidt slik.  

En portion mad

Nu kan han sidde i skrædderstilling

Mathias har på halvandet år tabt 9 kg, og det har haft stor betydning for hans bevægelighed. Det er blevet lettere for ham at gå, han hopper dagligt på trampolinen i stuenelsker at danse til musik og diskolys, og så kan han faktisk sidde i skrædderstilling. Det kunne han ikke før. 

Når Mathias selv skal sige, hvad han har nemmere ved nu, kommer det spontant med et skævt smilAt rydde op på mit værelse”. 

I dag er det lørdag, og Mathias skal som altid vælge, hvad aftenens slikration skal være: ½ liter sodavand40 gram chips, 45 gram popcorn eller 60 gram slik? Valget falder på chips. 

Vi er Muskelsvindfonden. Vi får ting til at ske. Ved at lytte. Ved at handle. Ved at udfordre. Ved at tage chancer. Ved at inspirere. Ved at råbe op. Ved at blive ved. Og frem for alt: Ved at stå sammen og skabe plads til forskelle og til det gode liv med muskelsvind. Besøg vores sider:

Tilmeld vores nyhedsbrev

Få vores nyhedsbrev cirka to gange om måneden.

Dine data bliver kun delt i Muskelsvindfondens organisation. I øvrigt henvises til Muskelsvindfondens generelle privatlivspolitik, som du finder her.

Kontakt os

Kongsvang Allé 23, 8000
Aarhus C
Tlf 89 48 22 22
info@muskelsvindfonden.dk