Cirkus Jul er tilbage! – med nye velkendte børnebogsfigurer i manegen

Redaktionen

16. aug 2022

Mød figurerne Buster Oregon Mortensen, Tante Andante, Snøvsen, H. C. Andersens Pigen med Svovlstikkerne, næsehornet Otto, klovnen Harry Zorg samt en helt ny og original karakter, Dinodrengen Bjørn Henning, der er opfundet specifikt til Cirkus Jul. Forestillingen har premiere den 11. november i København og den 7. december i Aarhus

Arrangøren bag Cirkus Summarum, Muskelsvindfonden, kan sammen med Aarhus Teater og Saxo nu for anden gang løfte sløret for den magiske familieoplevelse Cirkus Jul.

Cirkus Jul er eneventyrlig juleforestilling, derkombinerer cirkus, jul, teater, sang og dans i et imponerende show, som hele familien kan samles om.  

Buster Mortensen, Snøvsen, Pigen med Svovlstikkerne og mange flere

I Cirkus Jul tager velkendte figurer fra dansk børnelitteratur hele familien med på en magisk læserejse. I år har Cirkus Jul inviteret nye hjertelige børnebogsfigurer ind i manegen, når blandt andre Buster Oregon Mortensen, Tante Andante, Snøvsen og Pigen med Svovlstikkerne kommer til live. Igen i år er Næsehornet Otto med, og som noget ganske særligt har en helt ny figur fundet vej til cirkusteltet – nemlig Bjørn Henning, også kaldt Dinodrengen. En dreng, der virkelig gerne vil være en dinosaur, og som er opfundet helt særligt til Cirkus Jul 

Der er masser af jul og hygge på pladsen rundt om cirkusteltet, hvor børn kan lege skattejagt, få læst højt og nyde popcorn og æbleskiver. Forestillingen har premiere den 11. november i København (Ballerup) og fortsætter derefter i Aarhus (Tangkrogen), hvor den kan opleves fra den 7. december 2022. 

Læs mere og køb billetter her

Læs om de mange talenter bag Cirkus Jul

Unge talenter i Cirkus Jul

Hvis du ser en dreng med kappe, en spids hat på hovedet og en tryllestav i hånden, så er det nok Bjarne Reuters Buster Oregon Mortensen, Brønshøjs gladeste, optimistiske tryllekunstner. Buster har fundet vej til Cirkus Jul og spilles af skuespilleren Clint Ruben, der kan opleves i danske film som Gud taler ud og Venuseffekten. 

Bjørn Henning – også kaldt Dinodrengen – er en ny og original figur i Cirkus Jul. Bjørns største ønske er at være en dinosaur, og det kan hans kedelige forældre ikke altid helt forstå. Rollen deles af de to unge, talentfulde skuespillere Bertram Klem og Bertram Jarkilde. Begge drenge har sammen delt store hovedroller på nogle af de største scener i Danmark. Senest som Charlie i Charlie og Chokoladefabrikken på Østre Gasværk Teater. Før det har Bertram Klem kunnet opleves i titelrollen Oliver på Det Ny Teater og Bertram Jarkilde i Aarhus Teaters Cabaret, Dancer in the Dark og som Charlie i Aarhus Teaters opsætning af Charlie & Chokoladefabrikken. 

Unge talenter i Cirkus Jul

Dinodrengen møder i sin rejse udi bøgernes verden endnu en original figur: Harry Zorg. En trist klovn der fuldstændig har mistet evnen til at få børn til at grine. Han spilles af den erfarne Kristian Holm Joensen, som siden han blev landskendt i De Skrigende halse har været med i et hav af teaterforestillinger på både Aarhus Teater, Odense Teater og Det Kongelige Teater. 

I rollen som Bjørn Hennings far og som Bølle Lars ses Jacob Moth Poulsen, som også vil fortolke Halfdan Rasmussens Tante Andante, der er illustreret af Ib Spang Olsen. Tante Andante er en skør gammel dame, der trods hendes grå hår, vorter og dårlige hørelse elsker at fjase og fjante. Jacob Moth Poulsen er en erfaren skuespiller og har været tilknyttet Aalborg Teater siden 2015. Her har han blandt andet medvirket i Richard III, Brødrene Løvehjerte og Erasmus Montanus.  

Bjørn Hennings mor spilles af den talentfulde scenekunststuderende Amalie Husted Mørup, som også lægger stemme til Benny Andersens Snøvsen illustreret af Signe Plesner Andersen. 

Til at tænde lys i vintermørket er Den lille pige med svovlstikkerne, som er hoppet ud af H.C. Andersens eventyr og ind i juleteltet, hvor hun ved at stryge en tændstik vil skabe julemagi. I rollen ses den dygtige danser Jasmine Gordon fra Holstebro Teater og Dansekompagni. 

Igen i år er Ole Lund Kirkegaards store gule og altid sultne, næsehorn Otto at finde i manegen. Men det er ikke kun næsehornet Otto, der har en stor næse i Cirkus Jul. Endnu et væsen med en stor næse er nemlig også at finde i teltet – det er selvfølgelig Snøvsen, der kommer til at hoppe rundt på sin eneste tå i stedet for at gå.  

Cirkusartister i julestemning

Til at få magien til at flyve helt op under cirkusdugen vil trapezkunstnerne Ylva Maia Havndrup og Eivind Øverland imponere publikum fra luften. Udover trapez er Ylva også slangemenneske, og Eivind ”stærk mand”. Cirkusartist Jonathan Bendtsen kommer i Cirkus Jul til at have mange bolde i luften, når han giver den som både jonglør og vild akrobat. 

Stærke kræfter bag
Til at iscenesætte det mangfoldige hold af levende børnebogsfigurer og artister har Cirkus Jul allieret sig med den reumertvindende iscenesætter og dramatiker Heinrich Christensen. Han har instrueret forestillinger på nogle af landets største teaterscener, herunder den populære David Bowie-forestilling Lazarus i co-produktion mellem Aarhus Teater og Det Kongelige Teater, Ebberød Bank 2.0 på Det Kongelige Teater, Så længe mit hjerte slår på Odense Teater og musicalen Midt om natten i Tivoli.  

Til at skabe den vilde og fantasifulde scenografi har Cirkus Jul fundet den helt rette til opgaven – nemlig reumertvindende Karin Gille, der senest har stået for den imponerende scenografi til Aarhus Teater og Østre Gasværks Charlie & Chokoladefabrikken og Livsstilsgæsterne på Betty Nansen Teatret. 

Cirkusteltet skal selvfølgelig også fyldes med musik og til at komponere de festlige toner er musikproducent Adi Zukanovic. Han blev i 2017 udråbt til Årets danske musiker af Kritikerprisen Steppeulven og udgør en stor del af de største musiksamarbejder herhjemme, herunder Oh Land, Bisse og Nikolaj Nørlund.  

Cirkus Jul kan opleves i henholdsvis København (Ballerup) og Aarhus (Tangkrogen). Se den samlede spilleplan herunder.  

Rolleliste: 

 • Bertram Klem: Bjørn Henning – Dinodrengen 
 • Bertram Jarkilde: Bjørn Henning – Dinodrengen 
 • Kristian Holm Joensen: Klovnen Harry Zorg 
 • Jacob Moth Poulsen: Bjørn Hennings far, Bølle Lars, Tante Andante m.fl.  
 • Clint Ruben: Buster Oregon Mortensen, m.fl. 
 • Amalie Husted Mørup: Bjørn Hennings mor, Snøvsen m.fl. 
 • Jasmine Gordon: Den lille pige med svovlstikkerne 

Cirkusartister: 

 • Ylva Maia Havndrup 
 • Eivind Øverland 
 • Jonathan Bendtsen 

Det kreative hold: 

 • Iscenesætter og manuskript: Heinrich Christensen  
 • Chefdramaturg: Hanne Joensen 
 • Scenografi: Karin Gille 
 • Musikproducent: Adi Zukanovic  

Om Cirkus Jul

Om Cirkus Jul
Cirkus Jul finder sted fra den 11. november til den 27. november i Ballerup og fra den 7. december til den 18. december i Aarhus. Det er arrangøren bag Cirkus Summarum, Muskelsvindfonden, der sammen med Saxo og Aarhus Teater præsenterer Cirkus Jul. 

Cirkus Jul er enmagisk juleforestilling, derkombinerer cirkus, jul, teater, sang og dans i et imponerende show, som hele familien kan samles om. I Cirkus Jul optræder velkendte figurer fra dansk børnelitteratur. På tværs af generationer kan familier tage på en magisk læserejse. Før forestillingen bliver dermulighed for at læse højtfra de kendte børnebøgerog(gen)opdage alle de figurer, som også vil møde publikum i manegen.  

Rundt om teltet er cirkuspladsen indrettet med julelys, juletræer, julehøjtlæsning, juleknas, julebøger og masser af julemagi. 

Karaktererne og forestillingen henvender sig primært til børn i alderen 4-9 år, men barnlige sjæle og ældre søskende kan også sagtens være med. Lyd- og lyseffekter kan virke voldsomme for helt små børn under 2 år.  

Alt overskuddet fra forestillingen går til Muskelsvindfonden.

OPLEV CIRKUS JUL HER:  

København, Ballerup  

UGE 45  

Fredag den 11. november kl. 16.00 (premiere)
Lørdag den 12. november kl. 11.00 og 15.00
Søndag den 13. november kl. 11.00 og 15.00  

UGE 46  

Onsdag den 16. november kl. 16.00
Torsdag den 17. november kl. 16.00
Fredag den 18. november kl. 16.00
Lørdag den 19. november kl. 11.00 & kl. 15.00
Søndag den 20. november kl. 11.00 & kl. 15.00  

UGE 47  

Onsdag den 23. november kl. 16.00
Torsdag den 24. november kl. 16.00
Fredag den 25. november kl. 16.00
Lørdag den 26. november kl. 11.00 & kl. 15.00
Søndag den 26. november kl. 11.00 & kl. 15.00
 

Aarhus, Tangkrogen  

UGE 49  

Onsdag den 7. december kl. 16.00
Torsdag den 8. december kl. 16.00
Fredag den 9. december kl. 16.00
Lørdag den 10. december kl. 11.00 & kl. 15.00
Søndag den 11. december kl. 11.00 & kl. 15.00  

UGE 50  

Onsdag den 14. december kl. 16.00
Torsdag den 15. december kl. 16.00
Fredag den 16. december kl. 16.00
Lørdag den 17. december kl. 11.00 & kl. 15.00
Søndag den 18. december kl. 11.00 & kl. 15.00  

Tak til Forlaget Gyldendal, som har udgivet bøgerne om Otto, Buster og Snøvsen, og til Forlaget Schønberg, som har udgivet Tante Andante, samt alle forfattere og rettighedshavere bag, for at stille de fantastiske bogfigurer til rådighed til Cirkus Jul. 

Køb billet her