Grøn betyder mere end økonomi – den tilfører os kant

Simon Toftgaard Jespersen, formand for Muskelsvindfonden

22. jun 2023

Jeg husker tydeligt min første gang på Grøn Koncert. Året var 1996, solen skinnede i Vejle, og mine forældre ville bare høre Gnags for fulde gardiner. Det var en stor oplevelse, fortæller Simon Toftgaard Jespersen, som i dag er formand for Muskelsvindfonden.

Jeg kendte godt Gnags fra fars anlæg i stuen, og jeg husker, at det var en stor oplevelse. Danskvand, fællessang og hede rytmer. Knap så begejstret var jeg for Sort Sol sidst på aftenen. Syvårige var relativt bange for gruppens forsanger med kun én arm, men det kunne trods alt ikke spolere en ellers fantastisk dag.

Siden min debut i midten af 90’erne har jeg været afsted stort set hvert år. I starten af 00’erne med min far i kontorbussen, hvor jeg trods min unge alder var med rundt og sov på diverse skoler sammen med kræwerne. Det var en vanvittig oplevelse. Jeg kan huske, hvor fascineret jeg var over den maskine og det arrangement, som Grøn er bag facaden. Lamslået over den gejst og den vilje, som de frivillige og vores medarbejdere gik til opgaven på.

Fantastisk, hvad Muskelsvindfonden har været i stand til

Det er jo i sig selv fantastisk, at vi, som en relativt lille forening målt på antal medlemmer, har været i stand til at få noget så stort op at stå. Det kræver ekstraordinært gå-på-mod og stærke venner at gøre den slags, men ikke desto mindre kan vi år sammen med Tuborg fejre 40 års jubilæum for det, der nu hedder Grøn.

Siden starten i 1983 har mange ting ændret sig foruden navnet, men ånden er stadig den samme. Grøn er stadig en omrejsende koncertkaravane, der kommer derud, hvor folk bor, og musikken er stadig det bedste og mest populære, den danske scene kan præsentere. Formålet for Grøn har heller ikke ændret sig igennem årene, og arrangementet er stadig med anstand Muskelsvindfondens vigtigste kilde til indsamling.

Grøn er en essentiel del af vores identitet

Alt kan imidlertid ikke gøres op i penge, og selv om vores økonomi er dybt afhængig af Grøn, betyder Grøn også så meget mere og andet. Jeg vil vove den påstand, at Grøn er en essentiel del af Muskelsvindfondens identitet og måden, hvorpå vi opfatter os selv som forening og måske endda også som politisk aktør. Vi er en anderledes handicaporganisation, og det nyder vi godt af. Grøn tilfører os kant og en enestående platform for kommunikation, som gør, at vi har nogle muligheder, som andre misunder os. Derfor tøver jeg ærlig talt heller ikke med at sige tillykke til Grøn og satse på, at vi sammen tager 40 år mere!